4 C
Tuzla
25.02.2024.

Sindikat službenika Centralne banke BiH: Protiv Sinanovića pokrenuto šest disciplinskih postupaka

Sindikat službenika Centralne banke (u daljem tekstu: Sindikat) ovom prilikom obavještava javnost i predstavnike medija kako je u periodu od 18.12.2018. godine do 30.12.2020. godine protiv predsjednika Sindikata i službenika Centralne banke BiH gospodina Sanjina Sinanovića, pokrenuto i provedeno šest disciplinskih postupaka sa deset optužnih tačaka (deset disciplinskih postupaka), svi disciplinski postupci su okvalifikovani kao teža povreda radne discipline.

Drugostepena disciplinska komisija u Centralnoj banci BiH je dana 09.04.2021. godine na zatvorenoj sjednici donijela konačnu odluku (većinom glasova) kojom se potvrđuje izuzetno radikalna disciplinska mjera – otkaz ugovora o radu, zaključno sa 12.04.2021. godine.

Donošenjem ovako rigorozne mjere potvrdili su se kao opravdani naši strahovi i bojaznost (na koje smo ukazali u našem zvaničnom obraćanju prema medijima 23.10.2020. godine) kako će se upravo multipliciranjem disciplinskih prijava i postupaka, ishoditi zapravo otkaz ugovora o radu za našeg predsjednika Sindikata, čime bi bila nanesena nemjerljiva šteta prema našoj sindikalnoj organizaciji i gospodinu Sinanoviću.

Povodom ove nemile situacije, predsjednik Sindikata će naredne sedmice održati press konferenciju za medije sa sljedećom tematikom:

  1. Analiza svih disciplinskih postupaka koji su pokrenuti i vođeni protiv predsjednika Sindikata (napominjemo kako je u svim disciplinskim postupcima Prvostepena disciplinska komisija donijela Zaključke o isključenju javnosti, što smatramo samo još jednom potvrdom kako bi disciplinske strukture mogle neometano provesti ustaljenu vladavinu neprava, provoditi postupke na bazi trivijalnih i isceniranih optužbi;
  2. Nezakonitosti u Centralnoj banci BiH (zloupotreba službenog položaja, javne nabavke, zapošljavanja, napredovanja, falsifikovanje službene dokumentacije i drugo);
  3. Institucionalni pritisak na medije i novinare od strane Centralne banke BiH;
  4. Najava održavanja protesta ispred objekta Centralne banke BiH i drugih domaćih i međunarodnih institucija;
  5. Razno.

Vezane vijesti

TUZLA