11.7 C
Tuzla
23.04.2024.

Sindikati protiv izmjene Zakona o radu, u ponedjeljak najavljen protest

Predstavnici 16, odnosno 18 granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata BiH smatraju neprihvatljivim bilo kakve izmjene Zakona o radu FBiH, a pogotovo njihovo vraćanje u redovnu parlamentarnu proceduru – izjavio je danas uime ovih sindikata Mevludin Bektić.

Na današnjem sastanku u Sarajevu su, kako je dodao, konstatovali da nije primjereno u okolnostima epidemije Covida -19 uopšte predlagati, niti donositi izmjene radnog zakonodavstva.

Bektić je na konferenciji za novinare kazao da postoje turbulencije u Sindikatu, napominjući da je većina koja je okupljena oko ovih granskih sindikata, odlučna u svom stavu. Pojasnio je da oni nisu organizatori pretestne šetnje koja je iz Sindikata najavljena za ponedjeljak u Sarajevu.

Dodao je da će predstavnici granskih sindikata danas u nastavku sastanka razmatrati i odlučiti hoće li organizirati proteste na dan kada je zakazana sjednica u Federalnom parlamentu.

Za sindikat su među ostalim, kako je kazao, sporni instituti koji su predviđeni, mogućnosti preraspodjele radnog vremena i umanjenja plate, a posebno izostanak socijalnog dijaloga. Bektić je naglasio da se o izmjenama radnog zakonodavstva treba razgovarati u kontekstu utvrđivanja, odnosno povećanja najniže plate u Federaciji BiH, kao i zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

Bajro Melez iz Sindikata metalaca FBiH je kazao da izmjene i dopune Zakona o radu najviše idu na štetu radnika u realnom sektoru.

– Posebno se to odnosi na metalce, hemičare, tekstilce, građevince – naveo je Melez.

Kada je riječ o nanižoj plati, kako je kazala Kata Iveljić iz Sindikata hemije i nemetala, na Ekonomsko-socijalnom vijeću je traženo da započnu pregovori u vezi opšteg kolektivnog ugovora, da se poveća najniža plata, pa da se tek onda može razgovarati o izmjenama zakona.

-Međutim, prijedlog je bio 650 KM, a u to bi ušao prevoz i topli obrok o čemu smo posebno diskutovali sa poslodavcima postavljajući pitanje da li to znači da bi plata radnika ostala 406 KM. Dakle, najprije trebaju izmjene i dopune zakona o porezima, rasteretiti realni sektor, povećati najnižu platu i tek onda možemo razgovarati o Zakonu o radu – navela je Iveljić.

Vezane vijesti

TUZLA