17 C
Tuzla
22.05.2024.

Sindikati službenika i namještenika Federacije BiH i Hrvatske ozvaničili početak saradnje

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i najmeštenika u FBiH Samir Kurtović i predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Iva Šušković danas su Sarajevu potpisali sporazum o saradnji tih sindikata.

Na potpisivanje sporazuma između ta dva sindikata, koja su među najjačim u BiH i Hrvatskoj, kako je rekao Kurtović, čekalo se 30 godina i on predstavlja početak njihove dugoročne i aktivne saradnje.

– Oba sindikata su članice Evropskog sindikata EPSU, a sporazum je bitan posebno za naš sindikat jer ćemo imati priliku da razmjenimo iskustva, informacije i zajedno radimo na budućim projektima u oblasti edukacije, razmjene različitih materijala i drugog. Nas u narednom periodu očekuje reforma javne uprave što je sindikat u Hrvatskoj prošao i vjerujem da će nam njihova iskustva koristiti – rekao je Kurtović napominjući da reforme javne uprave nema bez sindikata.

Sporazum o saradnji, kako je kazala Šušković, značajan je za oba sindikata i razmjenu njihovih iskustava u kolektivnom pregovaranju.

– Prava radnika u svakom pogledu može zastupati samo sindikat. Sindikat je taj koji za radnika pregovara, dogovara materijalna prava, plaće i koji će se zauzeti za radnika – rekla je Šušković.

rtvslon.ba/ FENA

Vezane vijesti

TUZLA