5 C
Tuzla
27.02.2024.

Sinoć u Tuzli preminuo slikar Nezir Čorbić

Poslije duge i teške bolesti u Tuzli je sinoć u 78. godini preminuo poznati tuzlanski akademski slikar, Nezir Čorbić.

Nezir Čorbić je rođen 1945. godine u Tuzli. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi Profesora Mila Milunovića. Bio je član likovnih umjetnika Njemačke.

Svoje prve slikarske zabilješke Čorbić je načinio 1960. godine.  Radio je u Tuzli, najprije kao profesor likovnog u Gimnaziji, potom u Marketing službi kombinata “Sodaso”. Jedno vrijeme i u Službi marketinga Međunarodne galerije jugoslovenskog portreta, da bi se potom otisnuo u “slobodnjake”. Jedan period živio je i radio u Njemačkoj.

Bio je i vrstan skulptor, kao student džeparac je zarađivao restaurirajući freske, imao je izvrstan osjećaj za fotografiju. U ovom periodu ispoljio je pojačan interes za dizajn. Učestvuje na mnogobrojnim konkursima za izradu idejnih rješenja. Na tim konkursima Čorbić je ponio mnogobrojne nagrade.

Čorbić je bio plodan slikar, izlagao je u inostranstvu, često u Beogradu, gdje je 1968. godine okončao studij, ali nije prekidao vezu s tamošnjim umjetnicima, među kojima i sa Milom Milunovićem, njegovim mentorom, koji je prema Čorbiću imao poseban respekt, jer je bio svjestan njegove ljudske i umjetničke veličine.

Čorbić u Tuzli, međutim, nije previše izlagao, a zbog “oštrog jezika” gradski oci mu u periodu nakon posljednjeg rata nisu bili naklonjeni. Uostalom, kao ni mnogim likovnjacima i umjetnicima druge fele.

Čorbićeve slike gradskih četvrti, kuće stare bosanske arhitekture, portreti prijatelja, karikature, crteži čedne obojenosti, ali i skulpture, krase njegov atelje, dom i domove najbližih, te iskrenih prijatelja.

Nekoliko posljednjih godina Čorbić je proveo u kući, na vrhu Počitelja, u samoći i tišini. Kada je problem s kukom eskalirao, došao je u Tuzli s namjerom da se podvrgne operaciji. Ali, kako rekoh, nije stigao. Drugi zdravstveni problemi bili su jednako teški i kobni.

Na vijest o smrti Nezira Čorbića tuzlanski intelektualac Derviš Čičko rekao je: “To je tačka na slikarstvo u Tuzli na koje smo navikli”.

Ćazim Sarajlić, slikar i bivši direktor Međunarodne galerije portreta GP-a, napisao je u jednom svom osvrtu na djelo Nezira Čorbića: “Ovaj mudri stvaralac odnjegovao je slikarstvo, koje ga u relacijama naše umjetničke situacije, čini zasebnom i originalnom umjetničkom figurom”.

RTV Slon/Tuzlalive

 

Vezane vijesti

TUZLA