0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

SIPA – Šteta po budžet BiH od oko četiri miliona KM

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnijela je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj protiv više osoba zbog sumnje da su utajom poreza i carinskim prevarama nanijele budžetsku štetu tešku oko 4.000.000 KM.

Prema saopćenju Državne agencije za istrage i zaštitu, izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu podnesen je protiv 14 fizičkih i tri pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ”Organizovani kriminal” iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine a u vezi s krivičnim djelima ”Poreska utaja ili prevara” iz člana 210.,”Carinska prevara” iz člana 216. ”Pranje novca” iz člana 209., sve u vezi sa članovim 54. i 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Za fizička i pravna lica postoji osnov sumnje da su carinskom organu pružali lažne podatke prilikom uvoza robe u namjeri da izbjegnu plaćanje carine i drugih dažbina koje se plaćaju prilikom uvoza, čime su načinili štetu po budžet BiH u iznosu od oko 4.000.000 KM, precizirano je u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA