26.7 C
Tuzla
21.05.2024.

Situacija na UKC teška, bolnički kapaciteti popunjeni skoro 90%

Bolnički kapaciteti na UKC popunjeni su skoro 90%. Veliki broj novozaraženih i hospitalizovanih rezultirao je strahom nadležnih da neće doći do kraha zdravstvenog sistema u našem kantonu. Zbog toga UKC ne može pokazati solidarnost i primiti brojne pacijente iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine.

”Imamo nekoliko zahtjeva pogotovo od Brčko Distrikta za 20-30 pacijenata da ih primimo: srednje teške, teške kliničke slike. Trenutno sam ja obavio konsultacije sa ministrom Božom Jurićem i mi trenutno te kapacitete moramo po svaku cijenu čuvati za pacijente TK. Naravno oni koji su životno ugroženi i koji trebaju u respiratorski centar mi primimo… ali primiti još toliko pacijenata nismo u ovom trenutku u situaciji,” rekao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Do sada je UKC primao brojne pacijente ne samo iz Brčko Distrikta nego i iz Zeničko-dobojskog kantona, Unskog-sanskog, kao i pacijente iz bh entiteta RS. Ipak, podaci o broju zaraženih i hospitalizovanih govore da je situacija bolja nego prethodnih dana. U prilog tome idu i podaci o broju zaraženih zaposlenika UKC-a.

”Situacija je… prilično teška, ne bih je nazvao alarmantnom. Mi smo se za ovaj scenario što se tiče UKC i TK  spremali. Što se ne može reći za druge jer vidim to kroz zahtjeve koje šalju prema nama i da je teža situacija u drugom mjestima. Smanjio se broj novoinficiranih i taj broj se kreće oko 25. Mogu vam reći da smo prošle godine u drugom piku imali 77. Tako da se taj broj stabilizirao,” rekao je direktor Jusufović.

Više od 190 osoba hospitalizovano je u Tuzlanskom kantonu dok je na kućnom liječenju čak 1700 ljudi. Virus se širi velikom brzinom. Obzirom da vakcinacija ide sporo i da se i dalje čekaju veće količine cjepiva nužno je, poručuju nadležni, veće pridržavanje izrečenih mjera jer su one donesene kako bi se očuvali ljudski životi. O kako opasnoj zarazi se radi govori i podatak o 795 preminulih osoba u našem kantonu.

Vezane vijesti

TUZLA