9 C
Tuzla
21.04.2024.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH održana u Tuzli – mjesto BiH je u EU-u

U Tuzli je održana sedma proširena sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, na kojoj se raspravljalo o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, poziciji hrvatskog naroda u Tuzlanskom kantonu i drugim kantonima, te o drugim aktualnim temama.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Čović upoznao je prisutne sa aktuelnim političkim prilikama u BiH, nakon čega se raspravljalo o Izvještaju Evropske komisije o BiH za ovu godinu, u kojem se preporučuje početak pregovora za članstvo naše zemlje u EU.

Predsjedništvo HDZ-a BiH uputilo je zahvalu svim EU partnerima koji su pružili podršku Bosni i Hercegovini. Dužnosnici HDZ-a BiH izvršne i zakonodavne vlasti nastavit će predano raditi na europskoj budućnosti naše domovine, istaknuto je.

Također, podržane su sve aktivnosti i potrebe reforme, na kojima institucije BiH moraju žurno i predano nastaviti raditi. Jasno je naglašeno kako europski put za Bosnu i Hercegovinu nema alternativu.

Predsjedništvo HDZ-a BIH je dalo punu podršku svim aktivnostima dužnosnika HDZ-a BiH izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama,  pri nacionalnom očuvanju i jačanju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kroz pitanja demografije, kulture, gospodarstva i razvoja, kao i svih pitanja od vitalnog značaja za hrvatski nacionalni identitet u Bosni i Hercegovini, posebno tamo gdje je hrvatski narod manje zastupljen.

Kantonalni odbor HDZ BiH Soli napravit će plan djelovanja kroz iduće razdoblje, koji će podržati svi dužnosnici.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH ponovljeno je kako je prioritet legitimno predstavljanje.

Radna tijela koja rade na usuglašavanju Izbornog zakona brzo će iznijeti svoje prijedloge, o kojima će se dalje raspravljati i tražiti rješenje. Iskorak nam je nužan, kako bi stvorili pravnu sigurnost u BiH te kako bi osigurali mjesto BiH u EU-u, istaknuto je.

Na proširenoj sjednici prisustvovali su članovi predsjedništva Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Soli, ministar pravde BiH Davor Bunoza te ministrica prometa i komunikacije FBiH Andrijana Katić i ministar prostornog uređenja FBiH Željko Nedić.

Vezane vijesti

TUZLA