10.5 C
Tuzla
24.02.2024.

Skupština Društva crvenog krsta BiH o odgovoru na Covid-19 i migrantsku krizu

Generalni sekretar Društva crvenog krsta/križa BiH (DCKBiH) Rajko Lazić izjavio je danas da je odgovor na Covid-19 stalna aktivnost kojom će se baviti Društvo u ovoj godini, te da se sačinjava plan kako bi se obezbijedili materijalno-tehnička i zaštitna sredstva i za narednu godinu, što će biti neophodno, jer sve govori da je situacija sa virusom ozbiljna.

Prije održavanja sjednice generalne Skupštine DCKBiH u Istočnom Sarajevu, Lazić je naveo da je samo u odgovoru na pandemiju koronavirusa Društvo dalo deset puta veći doprinos BiH i njenim građanima, nego što su izdvojena sredstva za njegov rad.

– Što se tiče finansijskog efekta u tih 50 do 70 dana, u materijalno-tehničkim sredstvima i novcu, koji smo kroz strukturu Crvenog krsta BiH podijelili, to je ukupna vrijednost oko 1,5 milion KM, dok se budžetom institucija BiH za rad ovog društva izdvoja svega 150.000 KM – izjavio je Lazić.

Naveo je da su imali 40.000 građana BiH koji su se javili organizacijama Crvenog krsta/križa u zemlji da budu korisnici pomoći Crvenog krsta BiH i javnih kuhinja. Lazić je istakao doprinos svih volontera Društva, za koje je rekao da su se nesebično zalagali da pomognu svim ljudima koji su bili u stanju potrebe, te dodao da su to činili i ostali članovi ove humanitarne organizacije.

– Mi smo uz pomoć naših partnera, prije svega Međunarodnog komiteta crvenog krsta, Međunarodne federacije crvenog krsta, kao i nacionalnih društava koja djeluju u BiH među kojima ona iz Švicarske, Turske, osigurali zaštitna sredstva, prevashodno za naše osoblje i volontere, kako bi imali sigurnosnu liniju u pružanju pomoći građanima BiH – naveo je Lazić.

Društvo je, prema njegovim riječima, u okviru redovnih aktivnosti kao što je rad javnih kuhinja, u prošloj godini podijelilo oko dva miliona obroka građanima BiH, ali i migrantima u zemlji. Dodao je da se povećava broj korisnika javnih kuhinja u BiH, te pozvao donatore i sve nivoe vlasti u zemlji, da pomognu lokalnim zajednicama u kojima rade javne kuhinje, kako bi se njihovim korisnicima osigurao barem jedan obrok.

– Društvo crvenog krsta/križa BiH je u prošloj godini ostvarilo prihod od 1,96 miliona KM, i samo je pet posto od tog iznosa novac koji izdvaja BiH, a sve ostalo dobijamo zahvaljujući programskim aktivnostima, tako da smo prinuđeni da tražimo donatore i programe kojima ćemo obezbijediti nesmetano funkcionisanje Društva – kazao je Lazić dodajući da su rashodi išli prema programskim aktivnostima i pomoći najugroženijem stanovništvu.

Izrazio je nadu da će svi nivoi u BiH prepoznati rad Crvenog krsta/križa, te finasijski pomoći njegovo funkcionisanje.

Predsjednik Predsjedništva Društva Crvenog krsta/križa BiH Husein Kličić kazao je da je na dnevnom redu generalne Skupštine Društva izvještaj o radu i finansijski izvještaj DCKBiH za prošlu godinu, kao i informacije o aktivnostima Društva u odgovoru na pandemiju koronavirusa, te na migrantsku krizu.

Kličić, koji inače dolazi sa područja Unsko-sanskog kantona (USK) posebno se osvrnuo na aktivnosti Društva u odgovoru na migrantsku krizu u BiH. Kazao je da se od ukupnog broja, oko 80 posto migranata nalazi na području tog kantona, te da je koordinacija između svih međunarodnih aktera i organizacija koje rade na migrantskoj krizi zadovoljavajuća, kao i da se mogu pohvaliti da Crveni krst/križ BiH ima jedinstvenu koordinaciju i pristup radu kada je riječ o migrantskoj krizi.

-Struktura Crvenog križa u BiH uključena je u svih pet kampova na prostoru USK gdje se vrši priprema i isporuka obroka za 3.500 migranata koji se nalaze unutar privremenih kampova. Problem koji imamo sada jeste da su kapaciteti popunjeni i imamo puno veći broj migranata van kampova. Uz to u USK svakodnevno ulaze novi migranti, u prosjeku njih oko 150 dnevno – naveo je Kličić.

Dodao je da u saradnji sa drugim organizacijama i institucijama, migrantima među ostalim osiguravaju medicinsku pomoć, higijenske pakete, hranu, kao i pružanje psihosocijalne podrške. Kličić je kazao da je kriza sa Covidom-19 otežala rad volonterima u migrantskoj kampovima, ali da je kontrola migranata kada je riječ o Covidu-19 na visokom nivou.

– Zasad nemamo zaraženih što je jako bitno s obzirom na to da se radi o velikoj mogućnosti žarišta ukoliko bi se pojavio virus unutar kampova. Crveni krst/križ je učinio sve da zaštiti i svoje volontere koji rade u kampovima – kazao je među ostalim Kličić.

Naglasio je da očekuju da se poboljša koordinacija unutar BiH, napominjući da su oni istinski partner državi i međunarodnim organizacijama na ovom zadatku.

Vezane vijesti

TUZLA