10 C
Tuzla
30.05.2024.

Skupština izglasala smjenu dva ministra u Vladi TK

Ministar za rad i socijalnu politiku i povratak, kadar Stranke za BiH, Admir Hrustanović, te ministar unutrašnjih poslova, kadar Socijaldemokrata BiH, Sulejman Brkić smijenjeni su na današnjoj sjednici Skupštine TK. 19 poslanika u Skupštini glasalo je za smjenu ovih ministara, 11 ih je bilo suzdržanih, dok je pet poslanika glasalo protiv. Ova smjena uslijedila je nakon inicijative Naše stranke.

Iz SD BiH smatraju da nije poštovana presumpcija nevinosti. Za odluku o smjeni ministara glasali su i poslanici SBB-a, koji na optužbe da izlaze iz vladajuće strukture, odgovoraju odrično. Kažu, sa opozicijom su saglasni samo kada je u pitanju ova tačka dnevnog reda. Ipak, iz Pokreta demokratske akcije, stižu sasvim drugačije poruke. Poslanici ove stranke poručuju da je ovo prvi korak ka smjeni vlade.

S druge strane stranke koje su u poziciji SD BiH, DF, i Stranka demokratske akcije tvrde da su priče o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona neutemeljene. Demokratska fronta je pak zahtijevala da se novi ministri odmah imenuju što nije ispoštovano.

Smjena ministara, poručuju predlagači inicijative, je prilika da se u Vladi Tuzlanskog kantona imenuje i ministar iz reda hrvatskog naroda čime bi bilo ispoštovano mišljenje Ustavnog suda FBiH o neustavnosti kantonalne vlade. No, još nije poznato ko će biti novi ministri, a prema poslovniku je predviđeno da funkciju ministra mogu obavljati i sekretari ministarstava.

Vezane vijesti

TUZLA