15 C
Tuzla
21.05.2024.

Skupština TK usvojila set mjera za suzbijanje širenja korona virusa, usvojene i izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru

Set mjera koje je jučer usvojila Vlada Tuzlanskog kantona, prihvatila je danas i Skupština nakon šestosatne rasprave o epidemiološkoj situaciji. Trenutna epidemiološka situacija ništa se nije promijenila u odnosu na proteklih par dana. U Kantonu imamo blagi porast registrovanih slučajeva na dnevnom nivou. Nemamo eksponencijalni rast broja oboljelih, ali ono što zabrinjava jesu teže kliničke slike pacijenata koji su poziivni jer se bolest brže razvija i duže traje, a sve više obuhvata osobe mlađe životne dobi.

„S tim u vezi smo napravili koordinaciju aktivnosti MUP-a, inspekcijskih organa i drugih koji u tome mogu pomoći, tako da je vidljiv izvjestan rezultat kada je u pitanju poštivanje sada donesenih mjera“ – kazao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK

 

Veliku buru i raspravu na današnjoj sjednici izazvala je odluka kojom se zabranjuje rad Fitnes centara i teretana, dok je rad kladionica dozvoljen.

„U suštini mi smo donijeli mjere koje su trenutačno na snazi, gdje smo podcrtali da se da kontrola provedbe mjera. Sve ovo što radi i ima dozvolu za rad može raditi uz poštivanje važećih mjera i propisa i s te strane jedino u tim uslovima je i dozvoljen rad“ – istakao je Jurić.

Iz opozicije kažu da će prihvatiti sve one mjere koje će zaštiti građane i koje će odgovoriti na pandemiju. Ali su i iznijeli određene nedostatke u vezi sa donesenim zaključcima.

„Konkretno položaj studenata medicine, njih je oko dvije hiljade, već je ranije mjera donesena da ne mogu obavljati praksu na Kliničkom centru, a postojeća Vlada i Ministarstvo nisu dali rješenje kako će se ona nadoknaditi“ – kazao je Šekib Umihanić, zastupnik SDA u Skupštini TK.

Iz pozicije ipak imaju odgovor i na ove nedostatke.

„Ono što je jako važno reći jeste da su mjere na snazi do 09. aprila tako da neke nedoumice koje je s pravom ukazala opozicija vezano za rokove polaganja ispita koji padaju nekad oko 15. aprila se mogu prevazići“ – kazao je Dževad Hadžić, zastupnik SDP u Skupštini TK.

 


„Cilj nam je da ovim mjerama razvučemo da broj novooboljelih u kraćem periodu e zaguši zdravstveni sistem dok ne dobijemo vakcine koje su jedino efikasno rješenje u borbi protiv pandemije“ – istakao je Jakub Suljkanović, zastupnik PDA u Skupštini TK.

 

Jedan od zahtjeva opozicije bio je i da premijer TK iznese podatke o održanom sastanku sa Federalnim premijerom i pomoći koja bi iz Federacije trebala biti usmjerena prema najmnogoljudnijem kantonu.


„Mi stalno prebacujemo odgovornost na nekog drugog, premijer je izašao i kazao kakav imamo odnos sa Federalnom Vladom i da nema suprotstavljanja, kazao je da će ovaj kanton dobiti oko 50 miliona jer na drugačiji način ne možemo sarađivati“ – rekao je Žarko Vujović, zastupnik SD u Skupštini TK.

 

Premijer je istakao da se Tuzlanski kanton ne može sam izboriti sa pandemijom korna virusa. To mogu učiniti samo sa Federacijom ili državom Bosnom i Hercegovinom. Istakao je da lock down po kantonima nije rješenje za prevazilaženje krize sa pandemijom.


„Spremni smo i na restriktivnije mjere, spremni smo na strožiji nadzor. Naravno, spremni smo i za prijem novaca koje dogovaramo sa Federacijom koje bismo koristili kao pretpostavku da pomažemo privredu i zdravstvo da se sa ovim problemom izborimo“ – naglasio je Kadrija Hodžić, premijer TK.

 

A u borbi protiv korona virusa Skupština TK danas je usvojila i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o javnom redu i miru. Ovim zakonom daju se ovlasti policijskim službenicima da na nepoštivanje epidemioloških mjera mogu djelovati represivnije.

I treba reći da je to Zakon koji je iz prethodne Vlade. Ova Vlada je samo smanjila visinu određenih kazni. Ono što je važno kod Zakona jeste da se daje mogućnost da se sankcionišu neodgovori poslodavci koji organizuju veće skupove da to spriječimo“ – naglasio je Dževad Hadžić, zastupnik SDP u Skupštini TK.

Iz opozicije ipak smatraju da su izmjene zakona bile nepotrebne. Svoj stav argumentovali su izjavom da su za kršenje epidemioloških mjera nadležni sanitarni insektori, a ne policijski službenici. Kao primjer naveli su da sanitarni inspektori ne mogu pisati kazne za nepropisno parkiranje.

„Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno kaže ko je nadležan za poštivanje određenih mjera i to je sanitarni inspektor. Nelogično je da policija izriče te mjere i nelogično je da  se po istom prekršaju izriču duple kazne“- naglasio je Žarko Vujović, zastupnik SD u Skupštini TK.

No, bilo logično ili ne Zakon je usvojen. Ostaje nadati se da će građani ozbiljnije pristupiti poštivanju epidemioloških mjera i doprinijeti smanjenju širenja zaraze korona virusa.

Vezane vijesti

TUZLA