25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Slovenija: Više od 4.000 zaraza, nova pravila za karantenu

U Sloveniji je u zadnja 24 sata opet zabilježeno preko 4000 novozaraženih, a zbog širenja omikron varijante koronavirusa slovenska vlada odredila je nova pravila za karantenu osoba koje se nađu u rizičnom kontaktu.

Kućna karantena za takve kontakte od ponedjeljka se skraćuje s 10 na 7 dana, prema novom protokolu koji su preporučili epidemiolozi, izjavio je za medije nakon sinoćnje sjednice vlade ministar zdravstva Janez Poklukar.

Za izlazak iz takve karantene neće trebati novi negativan test jer se po ocjenama epidemiologa simptomi zaraze u 95 posto slučajeva pokažu unutar sedam dana.

Vlada je odredila i izuzeća od obvezne kućne karantene, pa u nju neće trebati oni koji su od covida-19 oboljeli prije manje od 45 dana, te oni koji su dobili osnovne doze cjepiva.

U karantenu neće ići niti oni koji su dobili “booster” dozu Pfizerova i Modernina cjepiva, te osobe koje su preboljele covid-19, što moraju dokazati predočenjem pozitivnog PCR testa od kojega je prošlo najmanje deset, a najviše 45 dana.

Prema još neslužbenim podacima koje jutros prenose mediji, u Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 4066 novih zaraza, skoro 200 više nego prethodni dan, te oko 2000 slučajeva više nego prije tjedan dana.

Zbog širenja omikron varijante koja u Sloveniji postaje dominantna slovenska vlada u četvrtak je održala sastanak s vodećim gospodarstvenicima, s pozivom da organiziraju proizvodne procese kako bi se izbjeglo zatvaranje.

Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je da gospodarstvo od vlade očekuje strategiju cijepljenja kako bi se usporilo sadašnje širenje epidemije, te da je vlada do sada uspijevala svim mjerama osigurati dobro funkcioniranje gospodarstva i društva, prenosi Hina.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA