23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Smijeh kao najbolji besplatni lijek

Od davnina se za smijeh govori da je najbolji besplatni lijek. Psiholozi su stava da podsticanje smijeha može biti dobro za zdravlje jer donosi brojne prednosti kao što je oslobađanje od stresa i depresije, smanjenje pritiska i srčanih tegoba. Kao posljedica smijeha u našem tijelu reducira se razina hormona stresa, a aktivira se lučenje hormona sreće koji nam stvaraju osjećaj ugode, zadovoljstva, te porast pozitivnog raspoloženja,  pozitivnih misli i emocija. Pozitivnim razmišljanjem postajemo kreativniji, mentalno aktivniji i bolje se nosimo sa izazovima svakodnevnog života.

Jer je smijeh jedna unutarnja apoteka koja se nalazi u svakom čovjeku smijeh je jedna urođena nagonska reakcija. Kako nižemo godine i probleme čovjek zaboravlja da se smije i potiskuje smijeh iz života. Smijeh bi trebao da bude sastavni dio svakodnevnice i svaki čovjek bi trebao da zna kolike su blagodati smijeha, navodi Edina Šarić, somatoterapeutkinja.

Humor nam pomaže da lakše prebrodimo neku neugodnu ili tešku situaciju, a kada se našalimo na vlastiti račun, pomažemo i sebi i drugima. U posljednje vrijeme aktuelne su raazličite terapije koje nas uče upravo tome, da se smijehom borimo protiv negativnosti. Profesorica Šarić već nekoliko godina vježbama stimuliše sve učesnike njenih radionica na smijeh. Terapijski smijeh je zasnovan na naučnoj činjenici da naše tijelo ne poznaje razlike bilo da se smijemo spontano ili simulirano, benefiti za naše zdravlje su isti.

Kombiniramo prije svega vježebe joge smijeha sa intervencijama iz domena kreativne terapije gdje mi u jednom grupnom procesu odvajamo zajedničnko vrijeme, gdje kroz smijeh, pokret, vizualizaciju idemo u susret svim životnim izazovima ali prije svega brinemo o svom zdravlju, dodaje prof.dr. Šarić.

 

Po starom običaju svake godine na 1. april ljudi se međusobno šale i varaju jedni druge bezopasnim smicalicama. Ove godine, barem što se tiče Tuzlaka, šale su izostale. Neki ne razmišljaju o datumu, dok drugima, u ovo vrijeme pandemije, nije do šale.

Iako nam se čini da nemamo razloga za smijeh, treba znati da i onaj simulirani može doprinijeti pozitivnijem pogledu  čak i na loše  životne situacije u kojima se nalazimo. Stručnjaci smatraju da bi čovjek  trebao da se smije 15-20 minuta dnevno kako bi efekti smijeha bili vidljivi. Stoga, ukoliko se povodom 1.aprila niste našalili i nasmijali, učinite taj mali ali značajan korak za vaše zdravlje.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA