19 C
Tuzla
26.02.2024.

Smjernice za rad javnih kupališta na području Tuzlanskog kantona

S obzirom na predstojeći početak sezone kupanja na javnim kupalištima na području Tuzlanskog kantona Vlada je danas utvrdila Smjernice za rad javnih kupališta na području Tuzlanskog kantona. Prema ovim smjernicama za prostore javnih kupališta na otvorenom, maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema ukupnoj površini prostora namijenjenoj boravku korisnika, uzimajući u obzir poštovanje fizičke udaljenosti od dva metra. Opća preporuka je 15 osoba na 100 m2 slobodnog prostora, tj. 6 m2 po osobi.

Za sve posjetioce i zaposlene osobe, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti od najmanje dva metra u svim pravcima, i tokom kupanja, kao i odvajanje ležaljki ili prostora namijenjenog posjetiocima, tako da se osigura fizička udaljenost od dva metra u svim pravcima. U neposrednoj blizini od 1,5m – 2m mogu boraviti zajedno samo osobe iz istog domaćinstva ili grupe posjetilaca koji su zajedno došli. Preporuka je da grupe posjetilaca koje borave zajedno na otvorenom prostoru javnog kupališta poštuju pravilo fizičke udaljenosti. Obavezno je pranje i dezinfekcija ruku prilikom korištenja javnih toaleta, pri kupovini hrane i napitaka na javnim kupalištima.

Također, predviđene su smjernice za održavanje higijene prostora, osiguranje zdravstvene ispravnosti vode za piće, redovne kontrole površinske vode namijenjene kupanju, rekreaciji i sportovima na i u vodi, kao i smjernice za zaposlenike kupališta.

Shodno smjernicama, na vidljivim mjestima na ulazu i u samom prostoru gdje borave posjetioci neophodno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se u tom prostoru treba pridržavati.

Vezane vijesti

TUZLA