16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Španija od 7. juna dopušta ulazak vakcinisanim putnicima iz zemalja izvan EU

Španija će dopustiti građanima država koje nisu članice EU i koji su se vakcinisali protiv COVID-19 ulazak u zemlju od 7. juna, objavio je u petak premijer Pedro Sanchez.

Ovo pravilo primjenjivat će se na vakcinisane putnike bez obzira na njihovu zemlju porijekla, a posebno iz Sjedinjenih Država, saopćio je Sanchez u govoru na međunarodnom turističkom sajmu FITUR u Madridu.

Govoreći dan nakon što je Evropska unija postigla dugo očekivani sporazum o digitalnim cerifikatima vakcinacije, Sanchez je kazao da će povratak turista biti ključni pokretač španskog ekonomskog oporavka.

Paralelno s tim, Španija će od 24. maja dopustiti turistima iz zemalja koje nisu članice EU i koje se smatraju niskorizičnim za širenje koronavirusa, ulazak bez negativnog PCR testa.

Britanija, najveće špansko tržište stranih turista, bit će uvrštena na listu, kao i Australija, Novi Zeland i Izrael između ostalih.

– Oni su dobrodošli, više nego dobrodošli, bez ograničenja ili zdravstvenih kontrola – izjavio je on novinarima na sajmu.

Dok se rezervacija hotela već oporavila nakon isteka vanrednog stanja u ovom mjesecu, Sanchez je izjavio da će novi putni režim omogućiti dolazak i do 70 posto međunarodnih turista od predpandemijskog nivoa do kraja godine.

On je prognozirao da bi broj turističkih boravaka ovoga ljeta mogao dostići između 30 i 40 posto boravaka iz 2019. Broj stranih turista u Španiji opao je za više od 80 posto u 2020. nakon restrikcija uvedenih radi sprečavanja širenja COVID-19, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

TUZLA