10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Sportske igre mladih u Gračanici, Gradačcu, Brčkom, Jajcu i Novom Travniku

Plazma Sportske igre mladih su u prethodnom periodu uveselile mališane u Gračanici, Gradačcu, Brčkom, Jajcu i Novom Travniku, a uskoro će se održati i prvo regionalno polufinalno takmičenje u Mostaru.

Specijalni partner Igara ove godine je Olimpijski komitet BiH s kojim mališani na terenima kroz BH Telecom Sportske igre mladih turneju radosti uče o načelima olimpizma te zdravom načinu života. Igre uz finansijsku podršku USAID-a, nastavile su realizirati projekat “Fer igra za fer djetinjstvo” u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, s ciljem učenja o toleranciji, poštivanju različitosti i fair playu.

Zabava u Gračanici počela je nogometnim takmičenjima, a snage su u finalnom meču odmjerile ekipe “Luke” i NK “Bratstvo” Gračanica. U konačnici, ekipa Bratstvo slavila je plasman u polufinale Igara koje će se održati 1. jula u Tuzli, a pokrovitelj takmičenja je Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

– Pobijedili smo danas na Coca-Cola Cupu u Gračanici i drago nam je što ćemo u polufinalu igrati sa ostalim ekipama iz naše regije – kazao je Ajdin Tukić, kapiten ekipe NK „Bratstvo“.

Takmičenja su nastavljena nadmetanjima u rukometu, a ekipa RK „Gračanica“ uspjela je ostvariti plasman na Veliko finale.

– Pobijedili smo na Podravka Cup-u u Gračanici i radujemo se Velikom finalu u Sarajevu. Nadamo se dobrom plasmanu – rekao je Harun Šestan, kapiten ekipe RK „Gračanica“.

Djevojčice u Gradačcu su pokazale posebno interesovanje za Vitalia Cup, takmičenje u odbojci. U finalnom meču protiv ekipe „Kula“ iz Gradačca je, nakon dugih nadigravanja, pobjedu odnijela ekipa „Panter“ iz Doboja.

– Drago nam je da smo danas ostvarile pobjedu u okviru Vitalia Cup-a u odbojci i radujemo se prolasku dalje – istakla je Nađa Kalenić, kapitenka ekipe „Panter“.

Nakon odbojkaških mečeva, na jezeru Vidara, nastavljena su takmičenja u odbojci na pijesku. Najbolje među djevojčicama bile su Ajdina Doborac i Nora Barać , dok su se kao najbolji među dječacima pokazali Ajnur Mujkanović i Hamza Ahmetagić.

U Gradačcu je održan i Ultra Cup, nogometni turnir za mlađu kategoriju, a pobjednici su dječaci iz ekipe „Zvijezda 1“.

– Ostvarili smo pobjedu na Mlijekoprodukt Cup-u i plasman na Veliko finale Igara u Sarajevu. Radujemo se druženjima sa drugim ekipama – istakao je Ajnur Mujkanović.

Dječaci i djevojčice u Brčkom su pokazali najveće interesovanje za Kinder Joy of moving Cup, takmičenje u košarci, a ekipe „Lavice“ i KK „Brčko Distrikt“ slavili su u konačnici te će upravo ove ekipe predstavljati Brčko na Velikom finalu Plazma Sportskih igara mladih u Sarajevu.

– Prvi put smo se prijavili na Igre ove godine i super nam je bilo. Nadamo se dobrom plasmanu i druženjima sa ostalim ekipama na Velikom finalu u Sarajevu – rekao je Ajdin Mehaković, kapiten ekipe KK „Brčko Distrikt“.

U Jajcu su odigrani nogometni i košarkaški mečevi, a ekipe „Number 1“ i „Gdje će ko“ slavile su plasman na Veliko finale.

Takmičenja u Novom Travniku su ove godine održana po prvi put, a u sklopu Igara u ovom gradu odigrana su odbojkaška takmičenja. Ekipa „Victory“ na čelu sa kapitenkom Fatimom Haskić, slavila je pobjedu protiv ekipe OK „Uskoplje“.

Plazma Sportske igre mladih svoje putovanje nastavljaju dalje, a Igre će u 2021. godini obići ukupno 45 bh. gradova, saopćeno je iz pres-službe Sportslih igara mladih.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA