3.9 C
Tuzla
28.11.2023.

Srebrenik: Počela manifestacija “Otvoreni grad umjetnosti”

Svečanim otvaranjem na autentičnom lokalitetu stare kule, srebreničke “Gradine” otvorena je, ovog vikenda, 43. manifestacija “Srebrenik otvoreni grad umjetnosti” -OGUS.

Mada zbog mjera sprječavanja širenja virusa korona, dosta skromnije nego proteklih godina, tradicija je ipak nastavljena. Srebrenik je i ove godine otvorio vrata umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

– Ceremoniju svečanog otvaranja OGUS-a nastojimo, kad god to vremenske prilike dozvole, upriličiti na Gradini da bi sadržaj ove manifestacije približili najljepšem dragulju našeg grada kojem, iz godine u godinu, nastojimo vratiti stari sjaj. S tim u vezi, svake godine imamo po jedan infrastrukturni objekt kojim se uređuju, kako sadržaj tako i pristupne komunikacije kompleksa Starog grada – rekao je Omerović.

Otvaranju OGUS-a prisustvovala je i delegacija Vlade TK, predvođena ministrom trgovine, turizma i saobraćaja Edinom Buševcem. On je pozdravio nastojanja Srebreničana da, i u ovim teškim vremenima, nastoje održati tradiciju te značajne kulturne manifestacije.

U muzičko-dramskom programu učestvovali su srebrenički glumac Siniša Kahvić i sazlija Ahmet Hogić. U likovnoj koloniji ovogodišnje manifestacije boravit će sedam likovnih umjetnika iz BiH i Hrvatske, koji će svojim djelima obogatiti fundus likovne galerije srebreničkog OGUS-a.

Kako navode iz Kabineta gradonačelnika, program svečanog otvaranja te manifestacije odvijao se uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuke Kriznog štaba FBiH. Tako će biti i narednih dana, a manifestacija traje do 25. augusta.

Vezane vijesti

TUZLA