-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Sretan Vaskrs želi vam kolektiv RTV Slon !

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik čija je smisao pobjeda vjere i života nad smrću. Na Vaskrs se skidaju oltarske dveri kako bi se pokazalo da je Isus Hrist pobijedio smrt i otvorio vrata raja. Prema crkvenom učenju Isus je razapet u petak, u subotu je preležao u grobu, a u nedjelju zorom Isus je vaskrsao.

Zbog značaja ovog praznika, svaka nedjelja u toku godine posvećena je Vaskrsu i svaka nedjelja je mali Vaskrs. Vaskrs spada u pokretne praznike, i praznuje se poslije jevrejske Pashe, u prvu nedjelju poslije punog mjeseca koji pada na sam dan proljetne ravnodnevnice, ili neposredno poslije nje, a nikada ne prije te ravnodnevnice. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

Za ovaj praznik u narodu su uobičajeni mnogi običaji, koji naročito vesele djecu. Za taj dan se farbaju jaja, naročito crvenom bojom, i poklanjaju ili se tuca jajima.

Pravoslavni hrišćani se tog dana pozdravljaju pozdravom “Hristos vaskrse” na šta se odgovara “Vaistinu vaskrse”.

Budite uz program RTV Slon danas od 17 sati u specijalnom vjerskom programu povodom Vaskrsa – najvećeg hrišćanskog praznika. Prisjetit ćemo se najljepših vaskršnjih običaja. Prenijet ćemo vam poruke vjerskih poglavara i čestitke.

Sretan Vaskrs želi vam kolektiv RTV Slon!

Vezane vijesti

TUZLA