26.7 C
Tuzla
12.08.2022.

SSS BiH traži da Parlament FBiH usvoji prijedlog Zakona o minimalnoj plati od 1.000 KM

Savez samostalnih sindikata BiH zatražio je da Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na sjednici 26. jula razmatra Zakon o minimalnoj plati koju je predložio Savez.

Takvim zakonskim odredbama predviđena je minimalna plata od hiljadu KM. Iz Saveza navode da sadašnjim dnevnim redom, nije uopće predviđeno razmatranje ovog Zakona, što je čudno, jer su se predsjednici klubova svih stranaka izjasnili u zgradi Doma sindikata da podržavaju predložena zakonska rješenja.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović izjavio je da su osmoj vanrednoj proširenoj sjednici Upravnog odbora prisustvovali predstavnici svih granskih sindikata iz svih dijelova Federacije BiH, a da je jedina tačka dnevnog reda bilo donošenje Zakona o minimalnoj plaći Federacije BiH koju je SSSBiH predložio u iznosu od 1.000 KM.

“Očekujemo da isti bude na dnevnom redu i da bude usvojen. Također, drugi zaključak je da ćemo se mi potruditi tj zadužena je stručna služba SSS BiH, da do svake Sindikalne organizacije dođe informacija kako je koji zastupnik glasao, ko je bio za da bude donešen Zakon o minimalnoj plati od 1.000 KM, a ko je bio protiv. Mi ne želimo da na bilo koji način politički djeluje, želimo poslati poruku da ljudi sami procijeni ko je za bolji život radnika i građani na području Federacije, a ko je protiv”, rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

 

POSLJEDNJE DODANO