15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Šta je sa povećanjem minimalne plate u FBiH, hoće li uskoro biti 1.000 KM?

Savez samostalnih sindikata BiH prije skoro dvije godine uputio je nadležnima inicijativu za povećanje minimalne plate od hiljadu KM. Ona je tada bila oko 400 KM, a od januara ove godine je porasla na oko 550. To je Odluka Federalne vlade i iznos je ispod svih očekivanja, navode u Sindikatu.

”Tako su oni bez ikakvog socijalnog dijaloga jednostrano donijeli takvu odluku, da bi malo ko pokušali da to umire. Međutim i u januaru je 543 marke bilo ispod svih očekivanja i svih normi”, kazao je Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK.

I dalje u ovom Sindikatu insistiraju na tome da ona bude hiljadu maraka, mada su svjesni da u vremenu inflacije ni to neće mnogo pomoći građanima. Donošenje Zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH osnovni je cilj borbe sindikalista. Nacrt tog Zakona usvojen je u Parlamentu i u toku je javna rasprava.

”Očekujemo da se u što kraćem roku donese jedan takav Zakon. Ta minimalna plata bi po ovome kako je prošlo na Parlamentu bila 993 marke, najniža plata. Nama je u prvom redu cilj da se donese takav Zakon, iako smo svjesni da hiljadu KM nije dovoljno, nije dostatno”, navodi Šahović.

Građani su također mišljenja da i hiljadu KM nije dovoljno za sve potrebe radnika, ali bi se osjećali zadovoljnije.

”Kamo sreće da bude 1.000 KM najmanja plata, to bi bilo odlično, i trebaju se sindikati jako puno založiti za to”.

”Naravno da nije dovoljno ako je potrošačka korpa oko dvije hiljade i nešto. Ali obzirom da je dosadašnja minimalna plata oko 600, opet za ovo podneblje uspjeh”.

”Ne da niko, samo obećanje i ludo radovanje, ništa više”.

”Nije dovoljno nažalost, to je za preživljavanje, tako nam je kako nam je. Nemoćni smo, na ono na što ne možemo uticati, moramo prihvatiti”.

Zakonom o minimalnoj plati u Federaciji BiH ukoliko bude usvojen, bi trebao biti regulisan način odnosno uslovi povećanja minimalne plate. Obzirom da je on u javnoj raspravi, sindikalisti očekuju primjedbe. Podsjećaju da se također satnica rada nije mijenjala od 2016. godine i iznos je 2,31 KM. Vlada je trebala reagovati i vršiti izmjene, smatraju u Savezu samostalnih sindikata.

”Svake godine trebala se satnica mijenjati, tako i minimalna plata. Zamislite da se svake godine povećavala ta satnica, minimalna plata od 1.000 KM ne bi bila sporna sada”, rekao je Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK.

Minimalnu platu u Federaciji BiH prima skoro 100 hiljada radnika. Paralelno s povećanjem minimalne plate za koju se i građani i sindikalisti nadaju da će biti uskoro, trebalo bi uslijediti i povećanje satnice, koja će biti osnov za obračun ostalih primanja, zaključuju u Sindikatu.

Vezane vijesti

TUZLA