5 C
Tuzla
27.02.2024.

Šta sve krije Arhiv TK nakon 67 godina postojanja?

Ukoliko se bavite istraživanjem prošlosti naše zemlje, pojedinih lokalnih dijelova ili trebate važne dokumente od prije nekoliko desetina ili stotina godina, Arhiv je mjesto gdje ćete sigurno najprije zakoračiti. Arhiv Tuzlanskog kantona posjeduje brojnu i značajnu arhivsku građu koju prikuplja već 67 godina.

Kada govorimo o arhivskim zbirkama i brojkama možemo konstatovati da Arhiv čuva  preko 500 arhivskih fondova i zbirki. U mjernim jedinicama preko 14 000 dužnih metara odnosno preko 14 kilometara pohranjene arhivske građe, navodi Omer Zulić, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona.

 

 

Nakon skoro sedam decenija postojanja Arhiv je izrastao u značajnu ustanovu kulture i prezentirao se na evropskoj i svjetskoj arhivističkoj pozornici. Posjeduje brojne dokumente još od osmanskog i austrougarskog perioda, a mogu se naći i zbirke još iz 15 stoljeća.

 

 Fondovi su značajni, vrijedni, raritetni, a 34 arhivska fonda i zbirke iz starijih vremena su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH, dodaje Zulić.

Arhiv TK već dugo vrši hibridno arhiviranje odnosno digitalizaciju i mikrofilmovanje arhivske građe. Jedan je od prvih Arhiva u BiH koji je započeo proces digitalizacije kako bi se dodatno zaštitili arhivski fondovi posebno oni najstariji, ali i da bi se arhivska građa korisnicima  učinila dostupnijom.  Osim tehničko-tehnološkog unapređenja arhivskih fondova, dosta podataka i zanimljivosti se može pronaći i na web stranici Arhiva.

Što se tiče naše web stranice,  trudimo sa na adekvatan način prezentirati našu građu putem web stranice, bilo da se radi o našim izložbama ili vodiču kroz arhivske fondove i zbirke koji se također može naći na našoj web stranici. Naši korisnici tako mogu da pogledaju šta se nalazi u našem Arhivu, ističe Adnan Tinjić, viši arhivista u Arhivu TK.

Na 67. godišnjicu, Arhiv je organizovao manifestaciju Otvorena vrata Arhiva, a za posjetioce je postavljena izložba Školstvo u tuzlanskom kraju od osmanskog do socijalističkog perioda. U Arhivu stavljaju akcenat na stalnim postavkama izložbi kako bi prezentovali bogato kulturno historijsko blago koje posjeduju ali i animirali stručnu javnost koja se bavi različitim istraživanjima.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA