Stanje na putevima: Magla smanjuje vidljivost

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Na području Goražda, Ključa, Sanskog Mosta, Bihaća i Bosanskog Petrovca  smanjena je vidljivost (zbog magle), a na području Livna povremeno jači udari vjetra. Ima i  učestalih odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila i  napominju na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova na dilatacijama mosta Klopče, dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever zatvorena je u oba smjera.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na magistralnom putu Sarajevo-Tuzla (na lokacijama Olovske Luke i Husino) izvode se radovi zbog čega se saobraća usporeno-jednom trakom, a zbog frekventnosti ovog puta često dolazi do formiranja dužih kolona vozila, posebno na lokalitetu Husino.

Povremeno duže kolone vozila, zbog sanacionih radova, formiraju se i u naselju Nova Bila (Vitez-Travnik).

Radovi  na izgradnji kružne raskrsnice izvode se  na magistralnom putu Klašnice-Laktaši  zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se sav teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg  i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.