10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

Stiže promjena vremena, prijeti li nam nova opasnost od poplava?

Sunčano vrijeme s visokim dnevnim temperaturama izmamilo je brojne Tuzlanke i Tuzlake proteklih dana na izlete u prirodu ili posjetu obližnjim kupalištima. U Tuzli je u petak,  posljednjeg julskog dana izmjerena dnevna temperatura od 35 stepeni Celzijusa, što je bio i najtopliji  dan ovog ljeta. No pogoršanje vremena meteorolozi najavljuju već od sutra.

Izraženija promjena vremena stiže u našu zemlju već sutra i to najprije na području zapada Bosne i juga Hercegovine, gdje će lokalno biti i jačih padavina, a negdje može pasti u pojedinim područjima i 40 litara kiše po kvadratnom metru. Sutrašnji dan će biti sunčaniji u prvom dijelu dana, a u drugom dijelu dana doći će do postepenog povećanja oblačnosti, a prve padavine na području TK očekuju se u večernjim satima, izjavio je za RTV SLON Nedim Sladić, meteorolog Face TV.

Sladić dodaje da će atmosfera biti nestabilna u narednom periodu, pa se ne isključuje mogućnost izraženijih pljuskova i grmljavine, a to važi  i za područje Tuzlanskog kantona. No, kada su lokalni pljuskovi u pitanju, oni su specifični po tome što se svrstavaju u onu kategoriju, gdje niko ne može precizno reći tačno mjesto gdje će se desiti. Te prognoze se mogu donositi tek par sati prije početka samog nevremena, ali ono što ohrabruje je činjenica da padavine iako najavljene neće biti u rangu onih iz juna i jula.

Svakako će biti upozorenje i na opasnu pojavu vremenskih prilika u većem dijelu Bosne u vidu žutog meteoalarma zbog grmljavine i mjestimično obilnijih padavina. Padavine će se više osjetiti u Bosni tokom srijede, istakao je Sladić.

 Očekuje se da će u narednih 5 do 7 dana na području TK pasti u većem dijelu između 30 i 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Tako da treba staviti u opticaj da će pojedini manji vodotoci moći izliti iz korita u slučaju vrlo obilnih padavina u kratkom vremenskom intervalu. Za veći dio kantona situacija bi trebala biti mirnija, a stabilnije vremenske prilike se mogu očekivati tokom vikenda, kaže Sladić.

Za one koji prate vremensku prognozu i u skladu s tim određuju kada će i gdje na godišnji odmor, Sladić ističe da imamo u vidu da će se nestabilne vremenske prilike zadržati sve do 11 avgusta.

 

Vezane vijesti

TUZLA