-1.1 C
Tuzla
04.12.2023.

Stižu li promjene: U UKC-u Tuzla godišnje se rodi oko tri hiljade beba, ali u kakvim uslovima?

Najveće porodilište u BiH ujedno je i među onima koja su na lošem glasu. Iskustva trudnica i porodilja različita su, no preovladavaju ona negativna. Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, Porođajni odjel UKC -a Tuzla sve je, osim mjesto ugodnog boravka. No, to će se uskoro promijeniti, obećavaju iz ove zdravstvene ustanove. Zasebni apartmani za svaku porodilju i porođajni boksovi samo su neke od novina koje planiraju.

”Ono što nam je cilj jeste rekonstrukcija takozvanog Odjela za babinjare, odnosno za porođene žene, gdje ćemo od petokrevetnih i šestokrevetnih soba napraviti dvokretne i trokrevetne sobe za te pacijentice”, navodi doc.dr. Igor Hudić, pomoćnik direktora za medicinske poslove u UKC-u Tuzla.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo izgrađena je 60-tih godina i od tada se ulagalo sporadično.

No, loši infrastrukturni uslovi nisu jedini problem. Na adresu Skupštine i Vlade TK u proteklih nekoliko godina stizale su i žalbe na loš odnos prema pacijenticama prije, tokom i nakon poroda.

”Svjedoci ste u prethodnom periodu da je po portalima bilo puno pisanja o Odjeljenju ginekologije, ali ste i svjedoci da se unazad godinu dana tu klima drastično promijenila, a nadam se da ćemo ovim poboljšanjima uslova gdje treba da budu porodilje napraviti još jedan iskorak”, ističe prof.dr.med.sc. Denijal Tulumović,  direktor UKC-a Tuzla.

Na godišnjem nivou, u UKC-u Tuzla rodi se oko tri hiljade beba. Inicijativu da ovo mjesto gdje se rađa život bude ugodno, odnosno da majke na svijet donose bebe u zdravom i sigurnom ambijentu, pokrenula je skupštinska zastupnica Zumra Begić.

”Radeći na terenu u primarnoj praksi sa pacijentima prepoznala sam da je najveći problem u smislu ambijenta i uslovima u kojima se nalaze porodilje i za vrijeme porođaja i posle porođaja”, kaže Begić.

Iz kantonalne Vlade kažu da su i do sada izdvajali sredstva za opremanje Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla, te novčana podrška ni ovaj put neće izostati.

”Ono što očekujemo zauzvrat jesu rezultati, zadovoljni korisnici usluga, bolja zdravstvena usluga, a Vlada će uvijek na tom polju biti partner UKC-u”, riječi su Irfana Halilagića, premijera TK.

Koliko će sredstava izdvojiti Vlada, tek treba da odluče. Iz UKC -a kažu: ”Što više, to bolje”, no navode da bi 500 hiljada KM bilo dovoljno da se završi dobar dio posla. Konačnu procjenu dat će nadležne službe nakon detaljne procjene.

Vezane vijesti

TUZLA