-1 C
Tuzla
20.04.2024.

Stočari na mukama, izvoz u Tursku još blokiran

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj koji se bave uzgojem junadi kažu da su već na koljenima, jer je veliki broj bikova prerastao, juneće meso se prodaje za 3,5 KM kilogram žive vage, što je, ističu, ispod svake cijene, a još nema indicija da bi izvoz mesa u Tursku mogao u skorije vrijeme da počne, jer je pandemija zaustavila sve procese.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, kazao je za “Nezavisne” da ima dosta junećeg mesa viška za otkup. Navodi da je otkupljeno samo ono što je finansiralo resorno ministarstvo.

“Od prvog momenta u Tursku nije išlo zato što su oni koji su izvozili uzimali iz Poljske, a ovdje kupovali malo, a sad ne kupuju ništa domaće”, kaže Usorac.

On je rekao da je problem uvozno-prerađivački lobi i da poljoprivrednici nemaju nikakve šanse.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, tvrdi da će istrajati na tome da, kada epidemiološki uslovi dozvole, zajedno sa nadležnim entitetskim ministrima, direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH, ambasadorom Turske u BiH te predstavnicima kompanije “Tareks” i svim sertifikovanim klaničkim kapacitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH definišu primarni otkup domaće proizvodnje putem klaničkih firmi koje imaju sertifikate za izvoz mesa u Tursku.

Rekao je da je izvoz mesa u Tursku značajan posao za poljoprivrednike iz Republike Srpske i Federacije BiH i treba ga unaprijediti.

“Zbog prisutnih viškova u oba entiteta, a koji se odnose na primarnu proizvodnju, neophodno je za ovu godinu povećati kvotu sa 3.000 tona na 5.000 tona od ukupno odobrenih 8.000 tona. To bi značilo da akumulirane viškove možemo prodati Turskoj, čime bismo obezbijedili veću robnu razmjenu, kao i otkup domaće proizvodnje. Insistiraću na tome da sa turskom kompanijom, koja je ovlaštena za izvoz mesa u Tursku, definišemo da se u ovaj posao uključi značajno veći broj sertifikovanih kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH, što do sada, nažalost, nije bio slučaj. O ovim temama nedavno sam razgovarao sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocem i upoznao sam ga sa stavovima”, kazao je Košarac.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, za “Nezavisne” ističe da su se poljoprivrednici “opekli” sa izvozom i da je dosta ljudi odustalo od toga, odnosno da sada mali broj stočara uzgaja bikove.

“To što se uzgoji proda se ovdje u Federaciji BiH. Međutim, razgovarao sam sa kolegama u Semberiji i tamo je, kažu, katastrofa i, nažalost, uzgajivači u RS su na koljenima”, rekao je Bićo.

Vezane vijesti

TUZLA