7 C
Tuzla
02.03.2024.

Stručnjaci na Evropskom univerzitetu Brčko Distrikt o izazovima i posljedicama pandemije

Evropski univerzitet Brčko Distrikt danas je bio domaćin IX Međunarodnog naučnog skupa koji okuplja članove akademske zajednice iz različitih zemalja svijeta. Tema ovogodišnjeg skupa je Covid 19 – izazovi i posljedice čime se nastoji dati naučni doprinos u borbi protiv pandemije i što bržem i efikasnijem saniranju posljedica pandemije na različite segmente društva. Učešće je uzelo 220 autora i koautora iz 21 države sa ukupno 106 naučnih radova.

Radovi su objavljeni u tri Zbornika i Zbornici su već dostupni, odštampani i oni se dijele učesnicima. Mi ćemo to na našim stranicama i putem medija da objavimo tako da onaj ko bude htio sigurno će naći prostor i vrijeme da to pročita, poručio je akademik prof.dr. Nedeljko Stanković, rektor Evropskog univerziteta Brčko Distrikt.

Učesnici su danas izlagali radove iz različitih naučnih oblasti dajući uvid kako je upravo na oblast kojom se bave utjecala pandemija. Govorilo se o izazovima pandemije, epidemiološkim mjerama i ograničenjima,  kako u našoj zemlji tako i u ostalim zemljama odakle su učesnici ponijeli različita iskustva.

Moja tema je politika i osiguranje u vrijeme pandemije, o tome moramo razgovarati da bismo vidjeli kako će naša budućnost izgledati na koji način ćemo osigurati štete od pandemije. Puno toga se izmijenilo, ljudi nisu zaposleni kao prije, imate velike posljedice i odštete, ne samo zdravstvene od korone nego i kolateralne, navodi jedan od autora akademik prof.dr. Wolfgang Rohrbach.

Osim ekonomskih posljedica, neizostavne su i zdravstvene o kojima se govorilo u nekoliko radova. O utjecaju pandemije na mentalno zdravlje stanovništva i dugoročnim posljedicama pisao je i jedan od domaćina Naučnog skupa.

Možda nismo ni svjesni koje posljedice trebamo očekivati, ja se bojim izgovoriti jednu sintagmu, a to je PTSP poslije Covida, a to nas sigurno čeka i mi već polako otvaramo Post covid ambulante. Dakle problem nećemo riješiti u onom trenutku kada više ne bude virusa u našoj populaciji, ističe akademik prof.dr. Rudika Gmajnić, prorektor za nauku Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

Najbolji radovi i istaknuti naučnici nagrađeni su priznanjima. Sa skupa je poručeno da se zajedničkim radom i uz adekvatnu podršku može dati značajan doprinos nauci i zdravstvenom sistemu u odgovoru na pandemiju. I organizatori i učesnici se nadaju da će radovi i zaključci sa skupa pronaći put do nadležnih institucija koje nose najveću odgovornost u borbi protiv pandemije.

Vezane vijesti

TUZLA