16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Studenti na Trgu slobode u Tuzli čitaju imena žrtava genocida u Srebrenici

Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta u Tuzli danas je nastavilo s projektom kulture sjećanja u okviru kojeg studenti tog fakulteta svakog petka na Trgu slobode javno čitaju imena žrtava genocida u Srebrenici.

U projektu učestvuje šest članova organizacionog tima, a imena žrtava genocida biće čitana svakog petka do 11. jula ove godine.

Studenti na ovaj način žele da bude empatiju prema žrtvama genocida, ali i da iz slobodarskog grada poruče kako nikada i nikome ovo ne smije da se ponovi, a Srebrenica da se ne zaboravi.

– Odlučili smo se na javno čitanje iz dva razloga. Prvi i glavni je podsjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, da se nikada ne zaboravi, da se stvori jedan oblik empatije prema žrtvama, onome što su doživjeli i prema njihovim porodicama – onima koji su preživjeli, ali su ipak žrtve velikosrpske genocidne politike. Drugi razlog je naša struka. Mi smo studenti sa Filozofskog fakulteta i naš način jeste prezentovanje problema javnosti – izjavila je za Fenu predsjednica Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta Maida Šljivić.

Kako ističe, podižu svijest mladih ljudi o bitnim problemima s kojima se susreće društvo.

-Te probleme možda i najviše osjetimo danas u međuljudskim odnosima i u obrazovanju, obrazovnim programima. Iz svega navedenog smatramo da je izrazito bitna kultura sjećanja, odnosno kultura pamćenja, da dugoročno sačuvamo od zaborava ono kroz šta je prošlo bh. društvo, naročito bošnjački narod, kao i naša država u cjelini – navodi Šljivić.

Ovakve aktivnosti podržavaju i profesori Univerziteta u Tuzli jer smatraju da studenti na ovakav način njeguju kulturu sjećanja koja je trajnija i neće izblijediti.

– Mlade generacije koje su rođene poslije agresije na BiH, oslikavaju svoje mišljenje činom Čitanja za Srebrenicu. Studenti na taj način njeguju kulturu pamćenja, koja je za razliku od sjećanja trajna i neće izblijediti. Srebrenica je najsnažniji pojam u novijoj historiji, u koji je duboko utkan pojam genocida. Naši studenti, svjesni toga, šalju snažnu poruku svim mladim ljudima BiH i svijeta, da se genocid kao u Srebrenici više nikad i nikome, ljudima bilo koje vjere i nacije, ne dogodi. Čitanje imena žrtava Srebrenice je i opomena i poruka svima, posebno počiniteljima genocida – naglašava profesorica na Filozofskom fakultetu u Tuzli Amira Turbić-Hadžagić.

Nakon današnjeg Čitanja za Srebrenicu, studenti i profesori će narednog petka u 13.30 ponovo biti na Trgu slobode, a nakon toga od 9-11. jula biće čitana svaki dan imena žrtava u terminima koji se mogu naći na stranici Filozofskog fakulteta u Tuzli.

RTV SLON/FENA

Vezane vijesti

TUZLA