4 C
Tuzla
17.04.2024.

Subašić: Istina je naše najveće oružje

Predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić prilikom današnjeg obraćanja na komemoraciji u Potočarima poručila je da nikad neće odustati od toga da zločinci koji su počinili zločin budu privedeni pravdi. Onima koji negiraju genocid rekla je da neće uspjeti, jer se majke Srebrenice i drugi koji se bore protiv negiranja genocida neće umoriti od te borbe.

-Generacije naše djece će nastaviti našu borbu, generacije koje kao i mi majke nisu odgajane na mržnji – naglasila je Subašić.

Pozvala je Vijeće za implementaciju mira i Ured visokog predstavnika da nametnu zakon o zabrani negiranja genocida i holokausta.

-Zakon o zabrani negiranja genocida je prevencija da se ne desi novi genocid i rat koji bi pokosio Evropu i cijeli svijet. Nametnite zakon i zaštitite vrijednosti koje ste uspostavili u BiH – istakla je Subašić.

Političarima u BiH je poručila da grade mir i poštovanje, da budu primjer te da bez istine i pravde nema mira.

Subašić je također pozvala Srbiju da izruči zločince koji su se tamo sklonili kako bi na taj način dokazala da nije učestvovala u kreiranju genocida.

Domaćem pravosuđu je poručila da nastave tamo gdje je stao Haški tribunal te da “ne prave nacionalni balans u BiH”.

– Istina je naše najveće oružje. Mi majke tražimo istinu. Čekamo pravdu. Pomozite. Ne samo majkama Srebrenice, svim majkama da pronađu kosti svoje djece i da zločinci izađu pred lice pravde – poručila je Subašić.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA