18 C
Tuzla
13.06.2024.

Sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka u TK, potpisani ugovori sa prvom grupom korisnika

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Elvir  Rožnjaković potpisao je danas ugovore sa prvom grupom korisnika sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka na području TK za 2020. godinu.

Danas i sljedeća dva dana će, prema spisku objavljenom na web stranici Vlade,ugovore potpisati aplikanti koji su ispunili uslove iz Javnog poziva za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka na području TK za 2020. godinu. Zbog pridržavanja važećih epidemioloških mjerapodnosioci prijava podijeljeni su u tri grupe.

Dodjela sredstava za sufinasiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka vrši se u iznosu do 50% od vrijednosti zamjene postojećeg kotla ili kamina za centralno grijanje na fosilno gorivo (ugalj) kotlom ili kaminom na pelet, a maksimalno 2.000,00 KM. Podnosilac prijave može ostvariti pravo na sufinansiranje samo jednom u toku budžetske 2020. godine.

Na javni poziv za mjesec mogli su se prijaviti vlasnici individualnih stambenih i individualnih stambeno-poslovnih objekata na području Tuzlanskog kantona, čiji su vlasnici/posjednici fizičke osobe, pod uslovom da se za zagrijavanje ovih objekata koriste kotlovi ili kamini sa pogonom na fosilno gorivo (ugalj), da nisu priključeni na sistem daljinskog grijanja i da se ovi objekti koriste za stanovanje.

Riječ je o namjenskim sredstavima od ekoloških naknada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2020. godinu, fizičkim licima, za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka.

Pod mjerama smanjenja zagađenosti zraka podrazumijeva se zamjena postojećih kotlova ili kamina za centralno grijanje na fosilno gorivo (ugalj) kotlovima ili kaminima na pelet, u postojećim individualnim stambenim i individualnim stambeno-poslovnim objektima na području Tuzlanskog kantona.

Vezane vijesti

TUZLA