13.9 C
Tuzla
03.03.2024.

Sve spremno za Marš mira: Među učesnicima veliki broj mladih

Za šest dana počinje ovogodišnji Marš mira, jedna od aktivnosti obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Zaštićene zone Ujedinjenih nacija.

Na ovogodišnjem Maršu mira od Nezuka do Potočara, kojim se učesnici pohoda prisjećaju događaja iz jula 1995. godine, učestvovat će 56 organizovanih grupa iz BiH i inostranstva sa oko hiljadu i 300 učesnika. Prijave su mogli izvršiti do 1. jula, dok se pojedinci mogu prijaviti do pred sami polazak učesnika 8. jula u Nezuku kod Sapne. I ova aktivnost bit će organizovana u skladu sa epidemiološkim mjerama.

”Svi oni koji žele učestvovati ove godine na Maršu mira pojedinačno, mogu se prijaviti i akreditovati na sami dan polaska u vremenu od 7 do 8:30 u Nezuku. Činjenica je da će ove godine broj učesnika biti daleko veći u odnosu na prošlu godinu. Na sastancima Podbora i Organizacionog odbora nismo imali nikakve preporuke od nadležnih institucija u smislu da su prognoze da bi u vrijeme Marša moglo doći do pogoršanja, tako da smo mi omogućili prijave svim zainteresovanim grupama, a na bazi toga radimo logističku podršku, na bazi 2.500 učesnika ove godine”, navodi Zulfo Salihović, predsjednik Pododbora za ”Marš mira”.

Na Facebook stranici Marša mira objavljen je spisak organizovanih grupa koje će učestvovati u ovogodišnjem pohodu. Među njima je i Udruženje ”Marš mira” iz Bosanske Krupe, čiji članovi već godinama učestvuju u Maršu. Pripreme za ovogodišnji pohod su počeli prije mjesec dana.

”Ove godine imamo 50 učesnika, inače zadnje tri godine bilo je 72, 73 učenika, ove smo godine zbog epidemiološke situacije, ograničili broj učesnika na 50, od toga je šest članova logistike”, ističe Ademir Mesić, predstavnik Udruženja ”Marš mira” Bosanska Krupa.

U Nezuk stižu 7. jula gdje će prenoćiti, a na Marš mira kao i ostali učesnici kreću u jutarnjim satima 8. jula. Među učesnicima iz Bosanske Krupe je 20-tak mladih osoba.

”Imamo 10 maloljetnih i imamo još 10 studenata, znači 20 je mladih na koje prenosimo tu tradiciju da svake godine odlaze na Marš mira. Njih 12 ide već po treći put. Vjerujte, neki momci su otkazali npr. odlazak kod rodbine u Njemačku samo da bi i ove godine učestvovali na Maršu mira. Kruna svega toga je kada dođu na dženazu u Potočare, kada tamo prvo prouče Fatihu, zatim klanjaju dženaza namaz i zadovoljni se vraćaju u Bosansku Krupu bez obzira što su prešli 100 i nešto kilometara”, kaže Mesić.

U prethodnim danima završeno je terensko izviđanje trase Marša mira, te je ustanovljeno da nema problema. Moguće je da će doći do male izmjene trase.

”Pokušat ćemo samo onaj dio koji nam je pravio usko grlo, na trasi od Kameničkog brda do Buljima da izbjegnemo u luku od 300 metara, ali to ne mijenja značajno trasu”, navodi Salihović.

Kao i prethodnih godina, podršku učesnicima će i ovaj put pružati volonteri Crvenog križa koji dolaze iz svih dijelova Federacije BiH. Koordinator aktivnosti je Crveni križ TK.

”Za ovogodišnji Marš mira imamo oko 70 prijavljenih volontera i profesionalaca, ne samo iz našeg kantona, već i drugih dijelova BiH, imamo volontere iz USK, Žepča, Srebrenice, Kaknja koji se pridruže našim volonterima s obzirom da smo mi formalno dio podrške organizacionom odboru i pododborima na pružanju prve pomoći, ali i drugih usluga učesnicima pohoda”, rekla je Merima Sarajlić, sekretar Crvenog križa TK.

Marš mira kreće 8. jula iz Nezuka, a završava dolaskom učesnika 10. jula u Potočare u poslijepodnevnim satima. Učesnici Marša mira koji idu iz Žepe na pohod kreću 9. jula.

Vezane vijesti

TUZLA