13.9 C
Tuzla
26.05.2024.

Sve veći interes učenika za Građevinsko-geodetskom školom Tuzla

Lamija i Malik nalaze se na prvoj prekretnici života. Do početka juna moraju se odlučiti koju će srednju školu upisati. Izbor je veliki, pa su oboje zbog toga neodlučni. Jedna od potencijalnih škola i za Malika ali i za Lamiju je Građevinsko geodetska škola Tuzla. Smjerovi koje škola nudi naročito su zainteresovali Malika.

Pa imam više interesa, s obzirom da svaka škola predstavlja se na svoj način. Jedna od opcija je i Građevinska škola, dolazili su kod nas, predstavili se na zanimljiv način i danas su nam predstavili smjerove na interesantan način što budi interes kod učenika“, rekao je Malik M. Ćehajić, učenik devetog razreda OŠ Kreka

Lamiju je zainteresovalo to što ova škola nudi dosta praktične nastave.

Mislim da se iz praktične nastave može puno toga naučiti, prvo naravno teorija pa praktični rad ali smatram da se više može naučiti i da učenici više zapamte iz praktične nastave nego ovako“, kazala je Lamija Demirović, učenica devetog razreda OŠ Kreka.

A da ima praktične nastave svjedoče i sadašnji učenici Građevinske škole. Elma je oduvijek imala želju baviti se arhitekturom. Arhitektonski smjer u tuzlanskoj Građevinskoj školi će joj omogućiti da jednog dana bude arhitektica.

Ono što mi je posebno zanimljivo su makete, mi još kao drugi razred na tome nismo radili ali stariji razredi rade na maketama i starije generacije su radile. Na ovim maketama radi jedan ili više učenika s obzirom na to kako se dogovore i s obzirom na vrijeme koje imaju“, rekla je Elma Smailbegović, učenica drugog razreda Građevinsko-geodetske škole Tuzla.

Elma ali i ostali učenici Građevinsko geodetske škole svojim kolegama osnovcima su danas pokazali sve što mogu dobiti odabirom ove škole. A mogu mnogo. To smatra i direktor, koji kaže da interes za upisom u Građevinsku školu u posljednjim godinama raste.

Smjerovi koje mi imamo ovdje su arhitektonski tehničar, građevinski tehničar, tehničar geodezije i geoinformatike, imamo umjetničku školu – slikarski i grafički dizajn, imamo keramičara, tesara, zidara, armirača, molera i izolatera ovojnice objekta“, rekao je Kadrija Ibišević, direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla.

Ibišević ističe da posljednjih godina, otkako kantonalna vlast daje stipendije, raste interes i za upisom deficitarnih zanimanja, poput zidara i keramičara. Ono što je pozitivno, ističe direktor, je i što različite kompanije daju stipendije učenicima kao i praksu.

Stručna škola komplet, svi će imati priliku da obavljaju praksu u firmama i za to će dobiti određeni iznos u skladu sa dogovorom škole i privrednih subjekata“, dodao je Ibišević.

Građevinsko geodetska škola broji nešto više od 300 učenika, a očekivanja su da će taj broj u narednim godinama i dalje rasti, naročito zbog praktične nastave u firmama, koja na kraju može dovesti i do zaposlenja.

Vezane vijesti

TUZLA