15 C
Tuzla
24.02.2024.

Svečano zatvorena Međunarodna likovna kolonija ”Breške”

Međunarodna likovna kolonija “Breške“, njeno XXI izdanje u kojem je učestvovalo 13 umjetnika, sinoć je svečano zatvorena, a posjetiteljima je predstavljeno tridesetak novih umjetničkih djela mladih umjetnika, akademskih slikara iz BiH.

“Nakon više od dva desetljeća održavanja Međunarodne likovne kolonije Breške, zbog specifične epidemiološke situacije, naša kolonija po prvi put je okupila samo umjetnike iz BiH. Smatram da time nije ništa izgubila. Čak što više, ovo je bila sjajna prilika da afirmiramo i upoznamo naše domaće umjetnike, da posjete Tuzlu, Breške, da upoznaju jedni druge, da razvijaju neka nova poznanstva i na taj način se povezuju” – kaže  predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla Ivica Kovačević.

Međunarodna likovna kolonija „Breške“ piše i jednu zanimljivu povijest, a to je da želi povezivati sve narode i nacije, posebno mlade umjetnike. „Umjetnost ne poznaje granice. Umjetnost je univerzalna i takva mora ostati. S druge strane iako Hrvatsko kulturno društvo Napredak u svom imenu ima odrednicu „hrvatsko“, Napredak je još od svog stvaranja bio otvoren prema svakom dobronamjernom čovjeku. Nikada nismo postavljali granice niti gajili predrasude prema bilo kome“ kaže Kovačević.

 

Vezane vijesti

TUZLA