15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Svjetski dan statistike: Povezivanje svijeta podacima kojima možemo vjerovati

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Federalnim zavodom za statistiku i Republičkim zavodom za statistiku RS, pridružuje se globalnoj inicijativi Statističke komisije Ujedinjenih nacija u obilježavanju 20. oktobra, Svjetskog dana statistike, s ciljem da se i na taj način naglasi važnost službene statistike.

Prvi Svjetski dan statistike obilježen je 2010. godine, a u julu 2015. godine, Generalna skupština UN je usvojila rezoluciju 69/282 kojom je odlučeno da se 20. oktobar, svakih pet godina, obilježava kao Svjetski dan statistike.

Ovogodišnji, treći po redu, Svjetski dan statistike obilježava se u cijelom svijetu pod sloganom „Povezivanje svijeta podacima kojima možemo vjerovati“.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku BiH Vesna Ćužić čestitala je Svjetski dan statistike svim statističarima, dobavljačima i korisnicima statističkih podataka i naglasila da je cilj i misija Agencije za statistiku BiH pružanje pouzdanih, kvalitetnih, razumljivih, blagovremenih i sveobuhvatnih statističkih podataka primjenom evropskih i međunarodnih standarda, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Vezane vijesti

TUZLA