1.7 C
Tuzla
23.04.2024.

Tedros: U siromašnim zemljama svaka petstota osoba vakcinisana

Postoji “šokantna neravnoteža” u distribuciji vakcina protiv COVID-19 širom svijeta i većina zemalja nije ni blizu toga da ima dovoljno vakcina za svoje zdravstveno osoblje i za ostale kategorije stanovništva u visokom riziku, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Više od 700 miliona vakcina korišteno je širom svijeta u borbi protiv bolesti. Njih 87 posto otišlo je, međutim, onima s visokim dohotkom ili zemljama s višim srednjim prihodima, dok na siromašne zemlje otpada samo 0,2 posto, kazao je.

– U prosjeku je u bogatim zemljama skoro svaka četvrta osoba primila vakcinu protiv COVID-19. U siromašnim zemljama vakcinu je primila svaka petstota osoba – izjavio je Tedros na brifingu.

Putem COVAX mehanizma isporučeno je skoro 38,4 miliona doza vakcina protiv COVID-19 u 102 zemlje na šest kontinenata, šest sedmica nakon što je započeo s isporukom zaliha, saopćili su GAVI vakcinska alijansa i WHO u četvrtak. Cilj je isporučiti više od dvije milijarde doza, ali se mehanizam suočavao s odgodama.

– Nadamo se da ćemo biti u stanju da uhvatimo tempo tokom aprila i maja. Problem nije u isporučivanju vakcina iz COVAX-a, problem je u njihovom prihvatanju – kazao je Tedros, žaleći se na nedovoljne zalihe.

Vakcina AstraZeneca – ključna komponenta COVAX programa do sada –  ugrožena je sigurnosnim brigama nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekih od njenih primalaca.

Australija je saopćila u petak da je naručila više alternativa za AstraZeneca vakcinu, usporavajući tempo vakcinacije, a Hong Kong je odgodio isporuke vakcine u jeku briga o eventualno veoma niskom riziku od rijetkih krvnih ugrušaka.

Čelnik GAVI-ja Seth Berkley, upitan da li COVAX pregovara o više doza te vakcine koju su odbacile neke zemlje, izjavio je da se lanac snabdijevanja englesko- švedske firme “ubrzao”.

On je izrazio nadu da bi se snabdjevanje AstraZeneca vakcinom koju proizvodi Serum Institut u Indiji – čije se doze  sada koriste za domaću upotrebu zbog ubrzavanja epidemije – poboljšalo s vremenom.

– Dok zemlje odlučuju da li će dati prednost ovoj ili onoj vakcini, mi ćemo pritom pokušati osigurati da te doze budu dostupne bez odgode, ako su zemlje voljne to ostvariti – rekao je Berkely, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

TUZLA