7 C
Tuzla
02.03.2024.

Tegeltija-Varhelyi: Provođenje reformskih procesa za ubrzanje evropskog puta BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Bruxellesu sa komesarom za proširenje i susjedstvo EU Oliverom Varhelyijem o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom Covida-19 u BiH i regionu, kao i procesu evropskih integracija.

Tegeltija je upoznao je komesara Varhelyija o epidemiološkoj situaciji u zemlji, te naglasio značaj ubrzane vakcinacije stanovništva kako bi se zaustavilo širenje pandemije i što prije pokrenuo socioekonomski oporavak, ukazavši na potrebu bolje dinamike i ravnopravnije isporuke vakcina.

Tokom sastanka, na kojem je bilo riječi i o procesu evropskih integracija, Tegeltija je istakao da evropski put nema alternativu te da izuzetno cijeni lični angažman i napore komesara Varhelyija u pružanju podrške pri ostvarivanju napretka u BiH. On je naglasio da bi dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo bila dobra poruka i motivacioni impuls za građane BiH da EU ima ozbiljne namjere po pitanju nastavka procesa pridruživanja.

Zajednički je ocijenjeno da svi nivoi vlasti, uz poštovanje pravila usaglašenog mehanizma koordinacije, trebaju da ulože dodatne napore za brže i efikasnije provođenje reformskih procesa, kako bi se ubrzao evropski put BiH. Sagovornici su ramijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama, kao što je pitanje migracija i unapređenje regionalne saradnje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH tokom boravka u Bruxellesu razgovarat će i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vezane vijesti

TUZLA