8 C
Tuzla
25.02.2024.

Terzo: Veće naknade ubuduće će dobivati 90.000 korisnika prava boračko-invalidske zaštite u FBiH

Vlada Federacije BiH utvrdila je, na posljednjoj sjednici, koeficijent jedan za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u FBiH (invalidnina), za period septembar – decembar 2020. godine.

Na osnovu tog koeficijenta i utvrđene osnovice za mjesečne novčane naknade za 2020. godinu, bit će utvrđena visina mjesečnih novčanih primanja ličnih i porodičnih naknada korisnika prava boračko-invalidske zaštite za period septembar – decembar 2020. godine, u skladu s odredbama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kao i za korisnike prava boračko-invalidske zaštite koji su to pravo stekli do 6.4.1992. godine, u skladu s propisima iz člana 69. stav 2 . Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo precizirao je u izjavi za Fenu da se radi o oko 90.000 korisnika, dobitnika najvećih ratnih priznanja i korisnika ličnih i porodičnih invalidnina.

Kako je kazao, Vlada je usvojila koeficijent jedan te izvršila povećanje mjesečnih naknada za 2,07 za te korisnike. Za to je Vlada FBiH izdvojila oko 1,9 miliona KM za period septembar – decembar 2020. godine.

-Povećanje za te korisnike bilo je planirano za period već od početka ove godine, ali pojavom virusa korone je prolongirano. Odnosno, taj novac je preusmjeren na tzv. korona zakon. Međutim, Vlada FBiH je iznašla mogućnosti i osigurala povećanje za period septembar – decembar ove godine za korisnika ličnih i porodičnih invalidnina i dobitnika ratnih priznanja. Naravno, to povećanje se odnosi i na naredne godine – naglasio je.

Terzo ističe kvalitetu suradnje sa koordinacijom boraca za koje kaže da znaju za napore Vlade FBiH i Ministarstva za iznalaženje mogućnosti za poboljšanje njihovog položaja.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA