7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

Tokom Olimpijskih igara u Tokiju bit će više od 80 posto vakcinisanih

Nakon što je prije sedam dana odgodio planiranu posjetu Japanu zbog pogoršanja epidemiološke situacije u toj državi, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach učestvovao je na online sastanku s domaćinima ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju.

”Do početka Igara dijeli nas samo 65 dana, i od ovog momenta mi smo u potpunosti posvećeni tome da organiziramo sigurne Olimpijske igre za sve učesnike, i ulazimo u finalnu fazu organizacije. Sportaši širom svijeta šalju zahvalnost japanskom narodu i našim partnerima u Japanu za posvećenost i temeljne pripreme za najveći sportski događaj, a mi se radujemo Igrama na kojem će svi sportaši svijeta dobiti priliku da zasijaju u najboljem svjetlu i pokažu svijetu kako pravi šampioni prelaze preko svake prepreke”, rekao je Tomas Bah nakon sastanka Koordinacionog povjerenstva.

Na temelju podatka o procijepljenosti ili planiranom cijepljenju do početka Igara očekujemo da će najmanje 75 posto učesnika, koji će boraviti u Olimpijskom selu biti procijepljeno, a imamo razlog vjerovati da će taj postotak biti i veći od 80 posto, izrazio je optimizam čelnik MOO-a.

Tomas Bah istakao je da nakon ovog sastanka slijedi posljednja, operativna faza organiziranja Olimpijskih igara u Tokiju koje počinju 23. jula i trajaće do 8. augusta.

Predsjednica Organizacionog odbora ”Tokio 2020”, Seiko Hašimoto, istakla je da mjere zaštite od infekcije virusom imaju višestruki značaj.

”Donijeli smo mjere koje će pomoći da se zaštite svi sportaši, članovi delegacija i ostali učesnici Olimpijskih igara, ali i mjere koje će doprinijeti zaštiti japanskog stanovništva. U ovom momentu svijet se suočava sa mnogo poteškoća, i misija ovih Igara biće da pokaže način da ih svi zajedno prevaziđemo. Organizacioni odbor Igara u Tokiju i Međunarodni olimpijski odbor sada zajedno ulaze u posljednju fazu organiziranja ovog velikog događaja i sve je podređeno uspješnom održavanju Olimpijskih igara”, istakla je Hašimoto.

Međunarodni olimpijski odbor već je izdao nekoliko verzija ”Knjige pravila” za sve učesnike Igara, koje sadrže sve mjere zaštite od infekcije virusom COVID-19, kao što su fizičko distanciranje, nošenje maske, česta testiranja, izvanredna higijena i ostale mjere koje će doprinijeti da se nekoliko stotina sportskih događaja ovoga ljeta u Japanu održe u sigurnom okruženju za sve učesnike.

Vezane vijesti

TUZLA