-0 C
Tuzla
30.01.2023.

Topčagić: Dobijanje kandidatskog statusa je važan momenat za BiH, treba nastaviti reforme

Predsjednik Panevropske unije BiH i bivši šef Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji Osman Topčagić izjavio je za Fenu da je dobijanje kandidatskog statusa važan momenat za BiH na našem evropskom putu.

– Mislim da je Evropska unija time učinila pravi potez. Mi ćemo se pridružiti drugim državama u regiji koje već od ranije imaju kandidatski status i nećemo biti izdvojeni kao potencijalni kandidat, kao što je bilo do sada – naveo je Topčagić, komentirajući činjenicu da bi BiH u ovoj sedmici mogla dobito kandidatski status.

Suštinski, dodao je on, bh predstavnici, ministri i drugi će biti pozivani na više sastanaka. Dosad su nam ta vrata bila zatvorena.

– Imat ćemo i pristup nekim fondovima kojima do sada nismo imali pristup. Sjetite se, recimo, poplava prije nekoliko godina kada je Srbija kao kandidat mogla da dobije određena sredstva, a BiH kao potencijalni kandidat nije mogla da dobija takva sredstva – podsjetio je Topčagić.

Dakle, kazao je on, ima i te suštinske razlike.

– Ovo je jedna faza u našem evropskom putu. Reforme treba nastaviti, sve one uslove ispunjavati da bi došli do toga da otvorimo pregovore o članstvu, što je onda najvažniji proces u čitavom ovom procesu pridruživanja, jer time se mijenja samo društvo i država i približavamo evropskim standardima – kazao je za Fenu dugogodišnji diplomata i nekadašnji direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO