7 C
Tuzla
13.04.2024.

Trećina zaposlenih želi da radi od kuće i poslije korone

Trećina zaposlenih u IT firmama, marketinškim agencijama, malim i srednjim preduzećima željeli bi da nastave s radom van kancelarije i nakon pandemije korona virusa, otkrilo je novo istraživanje koje je sproveo Startit.

U anketi sprovedenoj preko Tvitera, 18,5 procenata ljudi su odgovorili da se osjećaju usamljeno radeći od kuće jer – nedostaju im kolege.

Rezultati su potvrdili da zaposleni žele da sami izaberu lokacije za rad, a novi trend je da je 6,1 posto anketiranih spremno da se preseli iz velikih gradiva u unutrašnjost i na selu odakle će raditi na daljinu. Novi rezultati pokazuju da 55,7 posto anketiranih želi da bira hoće li raditi u kancelariji ili od kuće.

Anketirani su iskustvo rada van kancelarije ocjenili sa visokom ocjenom 4,05, a tek svaki deveti ne želi da nastavi rad van kancelarije nakon pandemije.

Anketa je otkrila i da je i prije Covida-19 između 26 i 30 posto anketiranih bar jedan dan nedjeljno u velikim gradovima radilo od kuće.

Računajući i manja mjesta svih pet dana nedjeljno od kuće prije Covida radilo je 12,1 odsto anketiranih, a zatim je taj broj u vrijeme pandemije povećan za sedam puta.

Više od polovine anketiranih odgovorilo je da je dobilo neophodnu motivaciju i podršku za rad, a da je dobilo opremu odgovorilo ih je 64,1 posto.

Rad na daljinu anketirani smatraju prije svega uštedom vremena koje provedu na putu do posla, a najveći procenat kao prednost navodi bolju koncentraciju i fokusiranost, kao i fleksibilnost.

Najveći problem s kojim su se suočili je usamljenost, a zatim to što osjećaju da nemaju ograničeno radno vrijeme kad rade od kuće.

Utisak zaposlenih je da se količina posla koji moraju da obave od kuće nije mnogo promjenila u odnosu na rad iz kancelarije – 82,3 odsto smatra da rade slično ili isto danas, kao i prije pandemije.

Najviše ankretiranih, 70 odsto, između je 25 i 40 godina, dok ih u IT firmama radi 30 procenata.

(RTV SLON / TANJUG)

Vezane vijesti

TUZLA