26.7 C
Tuzla
21.05.2024.

Trump vrši pritisak na medicinare da razviju vakcinu za Covid-19 prije izbora

Američki predsjednik Donald Trump, koji se na izborima 3. novembra bori za drugi predsjednički mandat, pritišće zdravstvene vlasti da što prije razviju i odobre vakcinu protiv koronavirusa.

“Mračne sile ili ko god, preko Agencije za lijekove otežavaju farmaceutskim kompanijama da pronađu kandidate i testiraju ih na vakcinu. Očito se nadaju odgodi pronalaska rješenja iza 3. novmebra. Treba se usredotočiti na brzinu i spašavanje života”, napisao je Trump na Twitteru.

Tvit je bio usmjeren na Stephena Hahna, čelnika Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Trump je ranije rekao da se nada da će se vakcina proizvesti do predsjedničkih izbora, prenosi Hina, pozivajući se na dpa. On je suočen sa snažnim kritikama zbog odnosa prema epidemiji koronavirusa koja je u toj zemlji odnijela 175 hiljada života a oboljelo je više od 5,6 miliona ljudi.

Stručnjaci upozoravaju da bi svako političko upletanje u testiranje vakcine i proces odobrenja mogao dovesti u pitanje tu vakcinu i ugroziti njegovu sigurnost i legitimnost.

Svi strahovi u vezi s vakcinom mogli bi dovesti do niže stope vakcinisanja što bi otežalo borbu protiv pandemije.

Hahn je više puta rekao da će se FDA držati svojih uobičajenih strogih naučnih procedura i dodao da se nije suočio s pritiscima da izmijeni svoje kriterije.

U toku su velike kliničke studije u koje je uključeno do 30.000 subjekata. Ako se provedu do jeseni, FDA bi mogao započeti proces odobrenja vakcine, koji je inače skup i dugotrajan.

Američki vladini stručnjaci, uključujući glavnog specijalistu za zarazne bolesti Antonyja Faucija, vjeruju da bi vakcina mogla biti dostupna početkom 2021., prenosi Al Jazeera.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA