0.5 C
Tuzla
06.12.2023.

Turizam teško preživio korona ljeto, slijedi neizvjesna zima

Vanredno stanje zbog pandemije, zatvaranje granica, zabrana okupljanja… Sve je to doprinijelo da neke od značajnih destinacija do sredine godine ne posjeti nijedan turista. Kako se korona virus odrazio na ovogodišnju turističku sezonu i kakvi su podaci za ovu godinu kada se podvuče crta?

U aprilu je u bh entitetu Republika srpska bilo svega 703 turista, što je slutilo na propast. Ipak, do ljeta su hotelijeri i ugostitelji uspjeli da bar donekle situaciju pokrenu s mrtve tačke. U Ministarstvu trgovine i turizma kažu da je turizam, kao jedna od grana koje su najviše pogođene koronavirusom, uspio samo da preživi.

“Za prvih osam mjeseci podaci kojima raspolažemo kažu da je ukupno naplaćene boraviše takse 40 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Možemo pričati o nekakvom preživljavanju. Međutim, pred nama je sezona gripa, sezona u kojoj nismo sigurni šta možemo očekivati”, kaže ministar trgovine i turizma RS Suzana Gašić.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u avgustu je u ovom bh. entitetu boravilo blizu 30.000 turista, što je 30 posto manje nego prošle godine. S druge strane, septembar je bio bolji nego što su se nadali. Hotelijeri i ugostitelji ističu da sezona još nije gotova. Zahvaljujući vaučerima preživjeli su korona ljeto, ali očekuju još gostiju na banjskom liječenju. Interesovanje za turističke vaučere, koje je do sada iskoristilo više od 16.000 građana, ne opada ni u jesenjim danima. Turistički radnici kažu da su banje i dalje najpopularnije.

“Iskreno govoreći, mislim da su vaučeri bili dobar potez, ali da nastavak epidemije, koji je preplašio na neki način ljude da ne idu nigdje, pokvario sve to. Tu smo gdje smo”, ističe Vladimir Sofrenić iz Turističke organizacije Grada Bijeljina, piše Akta.ba

Kada se podvuče crta, turizam se ovog ljeta svodio uglavnom na domaće goste, a jedino što je za sada izvjesno je da turizam očekuje neizvjesna zima i još neizvjesnije proljeće.

Vezane vijesti

TUZLA