17.8 C
Tuzla
09.06.2023.

Turković: Dolazak značajnih količina vakcina protiv koronavirusa od maja

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković najavila je u intervjuu za Fenu dolazak značajnih količina vakcina protiv koronavirusa od maja, a riječ je o vakcinama koje je BiH kupila putem COVAX mehanizma i programa Evropske unije.

Napomenula je da je od izuzetne važnosti da je masovnija imunizacija u Bosni i Hercegovini počela te da je pred nama jasnija dinamika kako će pristizati isporuke vakcina.

Očekuje se i realizacija preostalih donacija vakcina, uključujući i one iz Kine i Malezije, te je ministrica izrazila zahvalnost svim državama koje su BiH pomogle u tom smislu.

– Nakon što smo se suočili s ozbiljnim poteškoćama u isporuci naručenih i plaćenih vakcina, sada vidimo da se stvari pomjeraju s mrtve tačke, što ohrabruje, ali daleko od toga da smo zadovoljni te da je borba protiv pandemije i borba za nabavku i isporuku vakcina završena, čak naprotiv – upozorila je Turković.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zatražio je analizu stanja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i diplomatsko-konzularnoj mreži te Turković kaže da se intenzivno radi u tom smislu izražavajući uvjerenje da postoji prostor za znatne pomake naprijed u okvirima koje dozvoljava epidemiološka situacija.

– Imamo vrlo aktivnih diplomata i misija, ali i onih koji to nisu. Borba za isporuku vakcina nam je pokazala da sistem traži određena poboljšanja i pronalazak novih rješenja. No, imamo situaciju da smo konstantno meta neargumentiranih ataka, kleveta i lažnih informacija, koje naprosto nemam ni vremena sve demantirati – dodala je Turković.

Podvukla je da se ovo ministarstvo optužuje za prekomjerne troškove i zloupotrebe, a oni su, kaže, ostvarili milionske uštede u radu Ministarstva i zadržali punu funkcionalnost.

Dodaje da se nerijetko u takvim napadima apsolutno prelazi granica, ali napominje da se neće posustati u njihovoj misiji u borbi za državu.

Na pitanje dokle se došlo s izradom Zakona o vanjskim poslovima BiH i da li bi se on mogao uskoro naći u parlamentarnoj proceduri, Turković je kazala da je u pitanju izuzetno važno i temeljno zakonsko rješenje koje je još uvijek u formi nacrta.

U toku su konsultacije i usklađivanja te je izrazila nadu da će se taj nacrt uskoro naći pred Vijećem ministara BiH, ali dodaje da je dug put do usvajanja zakona, imajući u vidu da se sve pretjerano politizira.

Šefica bh. diplomatije komentirala je situaciju o spornom “non-paperu” o BiH, kazavši da nema nikakve dileme da je suverenitet i teritorijalni integritet BiH neupitan te da vjeruje da niko ozbiljan unutar Evropske unije nije spreman ni razmatrati opcije kojima se ugrožava integritet BiH.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!