7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

Turković i Gutteres o aktuelnoj situaciji u BiH i borbi protiv koronavirusa

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se u ponedjeljak u New Yorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Gutteresom.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, borbi protiv koronavirusa te napretku u reformama, zelenoj agendi, o UN fondu za izgradnju mira, te odnosima u regiji zapadnog Balkana i o koracima koje je potrebno preduzeti da se osigura trajna stabilnost i sigurnost kako bi se spriječio odlazak mladih iz BiH.

– BiH treba rješenja koja će ojačati državu i donijeti prijeko potrebnu stabilnost i funkcionalnost, jer česte blokade i opstrukcije donošenja odluka zloupotrebom zaštitnih mehanizama koji su ostavljeni u Dejtonskom sporazumu, glavna su prepreka napretku – naglasila je Turković.

Gutteres je pozdravio dosadašnji napredak Bosne i Hercegovine naglašavajući da je zajedničkim naporima potrebno izgraditi napredniju BiH.

Sagovornici su se dotakli i skorog obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, te nedavne pravosnažne presude Ratku Mladiću.

Turković je govorila i o neophodnosti poštivanja sudskih presuda, te donošenja zakonske zabrane negiranja genocida u BiH i slavljenja ratnih zločina. Pomenuta je i mogućnost održavanja izložbe o genocidu u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Ministrica se još jednom založila za bržu isporuku vakcina protiv koronavirusa putem mehanizma COVAX. Također, uputila je poziv generalnom sekretaru da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Sven Alkalaj, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vezane vijesti

TUZLA