23 C
Tuzla
22.05.2022.

Tuzla calling: Mostovi u Tuzli nekad i sad – nisu okruga Medison, ali jesu tuzlanski!

Petak je vrijeme za podacst o Tuzli, a 21. epizoda koja će za gledanje biti dostupna danas od 15 sati na YouTube kanalu RTV Slon donosi priču o tuzlanskim mostovima.

Iz epizode izdvajamo:

Jeste li znali da je Mosnik svoje ime dobio po nekadašnjim mostićima koji su bili preko nekoliko potoka? Dodamo li tome i podatak da je današnja Tuzla duga oko 11 kilometara, da kroz nju protiču Jala i Solina, sasvim je jasno da su mostovi i premosnice važne žile kucavice našeg grada. Upravo, o mostovima tuzlanskim pričamo i mostove tuzlanske upoznajemo u novoj epizodi podcasta „Tuzla calling“.

Moramo priznati da smo se prilično namučili da sistematizujemo i pripremimo podatke o građevinama koje spajaju obale i ljude, koje premoštavaju saobraćajnice i rijeke, o njihovim nazivima i graditeljima, pa čak i broju koliko ih danas u Tuzli ima. I zapravo ostali smo prilično zbunjeni, jer su u Tuzli i mostovi drugačiji u odnosu na cijeli svijet. Bezimeni, reklo bi se na prvu.

Koji je tačan broj mostova u Tuzli, do tog broja nismo uspjeli doći. Procjenjuje se da ih je minimum 20. Negdje je zapisano i da ih je 17 izgrađeno preko Jale, što saobraćajnih što pješakčih. U Tuzli su se gradili i mostovi koji se pružaju preko saobraćajnica.

Pozivamo vas na šetnju Kipovima, Pasarelom, Đoletovim mostom, Mostom ljubavi! 

Prošetajmo sjećanjem i preko Mosta uzdaha u 21. epizodi podcasta o Tuzli.

Podsjećamo, sve ranije objavljene epizode dostupna su kao video zapis na YouTube kanalu RTV Slon i kao audio zapis na našem soundclaud nalogu. Podcast o Tuzli možete gledati bilo kad i bilo gdje, a ukoliko ste propustili posljednju epizodu, objavljujemo njenu video verziju.

Jedan grad - jedna ljubav: Fukare iz grada Soli - Tuzla calling - Podcast

POSLJEDNJE DODANO