-0 C
Tuzla
22.04.2024.

Tuzla u maju dobija Statut Grada?

Tuzla je zvanično proglašena gradom 2014. godine, a i dalje nema Statut Grada u skladu sa principima lokalne samouprave. To bi Tuzla mogla dobiti u maju ove godine, barem tako je najavljeno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

”Nakon velikih diskusije koju su imali vijećnici GV doneseni su određeni zaključci. Zadužuje se Komisija za statutarna pitanja i propise da u narednim danima sve prijedlog koje su vijećnici iznijeli razmotre i oni koji su konstruktivni uvrsti u Prijedlog Statuta o kojem bi se trebalo raspravljati u maju. Stručna služba GV zadužena je da analizira sve diskusije vijećnika koje su date tokom rasprave,’‘ rekla je Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla.

Osim Statuta i izmjena i dopuna zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, epidemiološka situacija je također bila u fokusu sjednice, a doneseno je nekoliko važnih zaključaka koji će biti upućeni višim nivoima vlasti.

”Ja bih izdvojila glavni zaključak, a to je da Vijeće ministara BiH kao i Vlada FBiH pristupe nabavi vakcina jer znamo da sve što je do sada došlo je donacija… dakle da pristupe ozbiljno kako bi se što prije krenulo sa imunizacijom stanovništva. Jedan od zaključaka je da se uvedi obavezni pcr testovi na granicama, da se pojačaju sanitarne inspekcije, a od Doma zdravlja je zahtjevano da dostavi informaciju koliko će biti punktova za vakcinaciju, te da se putem medija edukuju o važnosti vakcinacije,” objasnila je Perić.

Vezane vijesti

TUZLA