Tuzlaci dovode UEFA Futsal Ligu Prvaka u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U šesnaestini finala UEFA Futsal Lige Prvaka tuzlanski klub Salines Tuzla City igrat će protiv ekipe TTG-Ugra Yugorsk iz Rusije, odlučio je rijeb u Nyonu. Utakmica će se igrati u BiH u periodu  od 12. do 17. januara 2021.godine.

Jarčevi su debitirali nedavno na ovom velikom evropskom takmičenju i odmah zapisali značajnu pobjedu rezultatom 3:10 u utakmici protiv FC Encamp iz Andore.  Ulazak na evropsku futsal scenu za tuzlanski klub predstavlja veliki uspjeh, a posebnu draž pobjedi u Andori, daje i činjenica da je Salines u gostima savladao ekipu koju je predvodio poznati Javier Saviola.

Nakon Katalonaca, Salines čekaju Rusi. Ruski klub tvrd je protivnik koji je višestruki prvak Rusije, osvajač Ruskog kupa, Ural kupa, a u sezoni  2015/ 2016 , klub je osvojio prestižni UEFA Futsal Cup,nakon što je savladao Inter Movistar u finalu. Tu titulu je osvojio pod vodstvom čuvenog  Ricarda Silve Kake.  Klub je u vlasništvu ruskog energetskog giganta Gazproma.

Pred Jarčevima je veliki izazov. S jedne strane, očekuje ih susret protiv respektabilne i jake ruske ekipe, a sa druge strane organizacija susreta tako jednog visokog sportskog ranga. Jarčevi kao domaćini, imaju dodatni problem, a to je da moraju pronaći dvoranu u BiH koja zadovoljava standarde UEFA takmičenja. To  zahtjeva podršku institucija svih nivoa vlasti koja je do sada bila minimalna.  Futsal šampion BiH vjeruje da će dobiti podršku jer kao domaćin ima dužnost da pruži maksimalno gostoprimstvo gostima uokviru ovog prestiženog takmičenja. Jarčevi se nadaju da neće izostati podrška Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona, ali očekuju i pomoć sa federalnog i državnog nivoa te od privrednih subjekata.

Uporedo sa velikim pripremama koje čekaju rukovodstvo kluba i kompletan tim, Salines nastavlja takmičenje u okviru Futsal premijer lige BiH u kojem trenutno zauzima drugo mjesto na tabeli.

Svakako, poseban hendikep predstavlja to što nema podrške sa tribine jer publika nije dozvoljena na utakmicama zbog epidemiološke situacije. Jarčevi se nadaju da će se to uskoro promjeniti, a posebno bi im značila podrška vjernih navijača u susretu protiv Rusa ali i u svim narednim takmičenjima i utakmicama na kojima će pokazati sve kvalitet,  ljepote i čari futsala.