7 C
Tuzla
02.03.2024.

Tuzlanske zmajice danas s Majkama Srebrenice

Danas je delegacija uglednih žena iz Tuzle boravila u posjeti Memorijalnom centru Potočari. Odale su počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Zaštićene zone UN-a Srebrenica, proučile Fatihu te položile cvijeće.

Članice Udruženja ”Srebreničke majke” na čelu sa predsjednicom Fazilom Efendić dočekale su ih i u prijateljskom razgovoru provele s njima današnji dan.

Delegaciju su činile kandidatkinje za ovogodišnju nagradu ”Zmajevo srce”: Maida Mulić-Šečerbegović, Rusejla Halilović, Selma Sijerčić, Larisa Dizdarević Hudić. Peta kandidatkinja za ovu prestižnu nagradu, Ivana Iveljić, zbog poslovnih obaveza je bila spriječena da ovaj dan provede sa Majkama Srebrenice.

”Odlučile smo simbolično biti uz majke sedam dana pred 26. godišnjicu genocida u Srebrenici. Znamo da je ovo posebno težak period za njih, pred dženazu, kao i nekoliko dana kasnije, kad Srebrenica ostane pusta. Važno je biti uz srebreničke majke cijelu godinu, a većina mojih prijateljica koje su danas sa mnom ovdje su istaknute liječnice i naučne radnice pa su imale priliku dati i zdravstvene savjete”, istakla je članica delegacije Rusejla Halilović, zaposlenica Željeznica Federacije BIH.

Maida Mulić-Šečerbegović  zaposlenica je Zavoda za javno zdravstvo TK koja je u prošloj godini bila na prvoj liniji borbe protiv COVID-a. Doktorice Selma Sijerčić, Ivana Iveljić i Larisa Dizdarević Hudić, svaka u svojoj specijalnosti dale su značajan doprinos u okviru Unievrzitetskog kliničkog centra Tuzla, čije su zaposlenice.

Priznanje ”Zmajevo srce” nagrada je koju već nekoliko godina dodjeljuje istoimeno Udruženje. Majke Srebrenice zaželjele su im puno uspjeha ne samo u predstojećoj objavi pobjednika, već i u poslovnom i privatnom životu.

Ono što je zajedničko svim nominovanim kandidatkinjama jeste humanost i svaka zaslužuje laureat prve. Ne gledaju jedna na drugu kao na konkurenciju, već planiraju u prijateljskom duhu nastaviti timski djelovati, a što je današnja posjeta jedan od prvih zajedničkih projekata.

 

Vezane vijesti

TUZLA