13.9 C
Tuzla
03.03.2024.

Tuzlanski i Kanton Sarajevo usaglasili dobre prakse u borbi protiv korupcije

Danas su u Tuzli prezentirane dobre prakse Kantona Sarajevo u pogledu donošenja antikoruptivnih mehanizama i osnivanja Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom. Prezentaciji, koju je organiziralo Ministarstvo pravosuđa Tuzlanskog kantona, danas su prisustvovali članovi Vlade TK predvođeni premijerom Kadrijom Hodžićem, poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona, te predstavnici Misije OSCE-a, Delegacije Europske unije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

U uvodnom obraćanju rečeno je da je korupcija je najznačajniji i najdublji problem u BiH,, te da se domaće institucije ne mogu samostalno boriti sa ovim problemom budući da je on na vrhu političke moći. U našem kantonu također imamo jako produbljen problem korupcije, rečeno je danas.

„Ova Vlada pokušava da preuzme međunarodne standarde, da preuzmemo primjere dobre prakse. Pozvali smo u pomoć i institucije koje to trenutno najbolje rade. To su Misija OSCE-a u BiH, Delegacije EU i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država. S njima smo razvili čitav set alata kojima smo snažno ušli u borbu protiv korupcije. U ovom velikom setu po prvi puta smo napravili Strategiju borbe protiv korupcije, donijeli Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu, Osnovali Ured, koji treba da se, između ostalog stara o provedbi navedenog zakona, i osigurali smo sredstva za funkcioniranje ovog Ureda. Također, izmijenili smo Zakon o državnoj službi, čime smo predvidjeli zapošljavanje prvorangiranih kandidata na konkursima. Na kraju donijeli smo i jedinstvenu odluku u svijetu, a čime smo se samoinicijativno obavezali da članovi Vlade neće zapošljavati svoje srodnike. To je kolosalni poduhvat, on izgleda kao mali, ali je njegova poruka ogromna“, rekao je danas premijer TK Kadrija Hodžić.

„Nažalost korupcija je danas prisutna toliko u svim porama našeg društva da ona postaje i običaj kojeg primjenjujemo. Smisao ove prezentacije jeste da javno prezentiramo dobre prakse u Kantonu Sarajevo, a po kojem uzoru je osnovan Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u našem kantonu. Prilika je ovo da se i naši poslanici i ministri upoznaju šta to radi Ured u Kantonu Sarajevo. Aspekti na koje ćemo se mi prvo bazirati su uspostave registara zaposlenih u javnom sektoru, registar javnih nabavki i registar javnih poticaja“, kazala je danas ministrica pravosuđa i uprave TK Una Harčin.

Vlada Tuzlanskog kantona je već osigurala sredstva za funkcioniranje Ureda, te se u narednom periodu očekuje raspisivanje konkursa za rukovodioca Ureda, a kako bi Ured što prije počeo sa radom pokušat će se na pozicije u Uredu prerasporediti već postojeći državni službenici.

„Nakon toga slijedi uspostava informacionog sistema, te se nadam da ćemo vrlo brzo Ured imati i operativnim. Očekujemo da uskoro uspostavimo sistem ovakvih ureda i dobijemo veću pokrivenost, te da se u konačnici ovim sistemom pokrije cijela Bosna i Hercegovina“, zaključila je ministrica Harčin.

„Zadovoljstvo nam je da svojim iskustvom, problemima koje smo mi imali i načinima na koje smo ih rješavali prilikom uspostave ovog sistema u Sarajevu, pomognemo našim kolegama u Tuzli da uspostave snažan antikoruptivni pravni alat. Tu smo da pomognemo da se uspostavi i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, da se uspostavi informacioni sistem i neophodne baze podataka, te na taj način imovina, procesi zapošljavanja, imenovanja, javne nabavke i sl. učine transparentnijim i vrati povjerenje građana u institucije sistema“, rekao je šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić, ističući da je godina dana optimalan rok da osnivanje Ureda i donošenje ovih zakona pokaže i svoje praktične rezultate.

U cijeloj ovoj proceduri i donošenju više antikoruptivnih mjera Tuzlanski kanton je slijedio dobru praksu u Kantonu Sarajevo, a iskustva Tuzlanskog kantona sada se prenose na Zeničko – dobojski kanton koji je također pokrenuo proceduru osnivanja sličnog tijela.

 

Vezane vijesti

TUZLA