-0 C
Tuzla
22.04.2024.

U akciji Tužilaštva BiH i SIPA–e zaplijenjena veća količina akcizne robe

U koordiniranoj akciji kodnog naziva “Skuter”, provedenoj pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, ovlašteni policijski službenici SIPA-e lišili su slobode šest osoba te otkrili i zaplijenili značajnu količinu cigareta i novca, kao i druge predmete upotrijebljene za počinjenje krivičnog djela, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

– Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Tuzle, Kalesije i Zvornika provedena je akcija usmjerena na više osumnjičenih lica koja su pod istragom da su se kao organizovana kriminalna grupa, u dužem vremenskom periodu, bavila neovlaštenim prometom cigareta bez akciznih markica, koje su prodavali na teritoriji BiH. Na navedeni način osumnjičeni su pribavili novčanu korist u većem iznosu u vidu neplaćenih indirektnih poreza i akciza na štetu budžeta BiH – keže se u saopćenju.

Prilikom pretresa na više lokacija otkrivena je i zaplijenjena veća količina cigareta bez akciznih markica, namijenjenih za prodaju na crnom tržištu, kao i određena količina novca.

Istražilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju je na terenu, gdje koordinira rad policijskih službenika SIPA-e, MUP-a TK i MUP-a RS.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta osumnjičene su za krivična djela organiziranog kriminala (čl. 250. KZ-a BiH) i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda (čl. 210a. KZ-a BiH).

Nakon završetka operativnih aktivnosti, postupajući tužilac donijet​ će odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

 

Vezane vijesti

TUZLA