16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

U Albaniji danas parlamentarni izbori

Građani Albanije danas izlaze na birališta i glasaju na desetim parlamentarnim izborima. Pravo glasa ima 3.588.869 građana Albanije, od kojih 107.024 glasa po prvi put. 1.841 kandidat natječe se za ulazak u Skupštinu Albanije u koju može ući 140 kandidata, u 12 izbornih zona. Novine na ovim izborima u  Albaniji su: otvorene izborne liste sa imenima kandidata, identifikacija birača biometrijskim dokumentima i pilot projekat elektronskog glasanja u jednoj od izbornih zona Tirane, glavnog grada Albanije. Izborni sistem je proporcionalan sa regionalnom konkurencijom.

Pri Centralnoj izbornoj komisiji registrovalo se 46 političkih subjekata, od kojih su tri koalicije. Jedna od koalicija je “Demokratska partija- Alijansa za promene” sa 13 partija, koju predvodi Demokratska partija Albanije (PD) Lulzima Bashe. Njihov cilj je da se nakon osam godina u opoziciji, vrate na vlast.

Socijalistička partija Albanije (PS) premijera Edi Rame, koja se takmiči samostalno, završava drugi mandat za redom na čelu Albanije i danas traži i treći.

Treći po snazi je Socijalistički pokret za integracije (LSI) liderke Monike Kryemadhi, bivše partije aktuelnog predsjednika Albanije Ilira Mete. Ta partija je pred ove izbore sklopila sporazum sa Demokratskom partijom o zajedničkoj vladavini nakon izbora.

Na izborima učestvuju i četiri potpuno nove stranke, ali se njima ne daju neke velike šanse za bolji rezultat. Takođe po prvi put se takmiči i ogranak kosovskog Pokreta “Samoopredeljenje” u Tirani, a kroz prijavljena tri nezavisna kandidata. Procjenjuje se da nezavisni kandidati skoro da nemaju nikakvih šansi za ulazak u Skupštinu.

Albanija je od 2009. punopravna članica NATO saveza, a uspješnost ovih izbora procjenjuje se kao odlučujuća stavka za početak pregovora o pristupanju Albanije Evropskoj uniji.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA