U Banovićima organizovana masovna vakcinacija građana

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Banovićima je danas organizovana masovna vakcinacija. Osobe starije od 50 godina, te prioritetne grupe koje je odredila Vlada TK, sa područja Banovića, imali su priliku primiti prvu dozu vakcine na masovnoj vakcinaciji organizovanoj u Sportskoj dvorani. Već u prvim satima, bio je primjetan veliki odziv građana, a na raspolaganju je bilo 500 doza vakcine AstraZeneca.

”Danas smo obuhvatili kategoriju 50+ godina jer smo do sada uspjeli vakcinisati sve naše sugrađane koji su željeli da se vakcinišu preko 60 godina”, navodi dr. Mehmed Salkić, v.d. direktora Doma zdravlja Banovići.

Iako su mnogi građani skeptični zbog vakcine AstraZeneca, ljekari i medicinari još jednom navode da nema razloga za zabrinutost, vakcina je sigurna i do sada nijedna osoba koja ju je primila u Banovićima, nije imala teže posljedice.

”Vakcinacija protiče uredno što se tiče naše općine i u dvorani. Sve ide po protokolu, ovdje je naša HES služba koja vrši prijem i samo davanje vakcine”, rekao je Saša Bujić, glavni i odgovorni medicinar Doma zdravlja Banovići.

Ovog dana iskorišteno je oko 300 doza vakcina, a ostatak će biti apliciran onima koji su izrazili zainteresovanost u Domu zdravlja, do nove masovne vakcinacije.

Sa prvom dozom vakcine, u Banovićima je vakcinisano nešto manje od četiri hiljade građana, a sa obje doze oko dvije i po hiljade. Podataka o broju Banovićana vakcinisanih van granica BiH nema.

U Banovićima očekuju da će već naredne sedmice na raspolaganju imati 1.000 doza vakcina. Na ovakvim punktovima vakcinisat će građane koji su iskazali interes za vakcinaciju, bez obzira na starosnu dob.

”Mi smo imali dobru zainteresovanost tokom cijelog ovog perioda, moram reći da su građani bili zainteresovani. Ne možemo predvidjeti šta će se dešavati, čuo sam da je u regionu opala zainteresovanost, ja se nadam da će naši građani biti savjesniji i odazivat se u ovakvom broju kao i do sada”, rekao je dr. Salkić.

Građani koji su zainteresovani za vakcinaciju mogu se prijaviti porodičnom ljekaru u Domu zdravlja, te direktno na dan masovne vakcinacije, kada u Banoviće stignu nove doze vakcina.